Голям интерес сред българите в гръцкото градче Никити да упражнят правото си на вот още в началото на изборния ден. Само петима от сънародниците ни, които са гласували до момента, са подали предварително декларация.

За да гласуват, сънародниците ни изчакват около час. Те не упражняват правото си на вот с машини, а с хартиени бюлетини.

Полуостров Ситония е меката на гмуркането в Гърция. От три водолазни центъра в Никити всички са собственост на българи. Единият от тях е Илко Гочев, който е в страната от почти 10 г. Преди евроизборите през 2019 г., от консулството в Солун се свързват с него за съдействие и контакти. Впоследствие в Никити за първи път е разкрита секция.

Снимка: bTV

 

„Поради незнайно каква причина, в страницата на ЦИК беше упоменат адресът на водолазния център, тук беше страшна навалица от хора, като дори се наложи да слагаме табели отвън, за да ориентираме хората къде се намира избирателната секция“, разказа Гочев.

Роден в Симеоновград, Илко се запалва по гмуркането по родното Черноморие, но страстта го води в Гърция, където той се влюбва в морето на Халкидики и остава да гради бизнес от 10 г. по-късно казва, че е сбъднал мечтите си, но настъпва пандемията от COVID-19.

Снимка: bTV

“Работата ни падна със 75%, но правителството на Гърция успя да помогне на всички и благодарение на това оцеляхме. Мисля, че за всички, които сме свързани с туризма, ще ни трябва поне година - две, за да се върнем към нивата от 2019 г.“, добави собственикът на водолазен център.

Днес Илко Гочев ще гласува, защото изборът му е важен за близките му в България. 

Към 19 ч. в Никити са гласували над 1200 души, което е подобрение на рекорда от евроизборите през 2019 г., когато са гласували над 700 души. Пристигнали са и 300 допълнителни бюлетини, изпратени от консулството в Солун. В секцията са готови за удължаване на изборния ден, ако до 20 ч. и след това още има желаещи да гласуват.

Огромен е и интересът към другите секции в Северна Гърция.