„И след боледуване, и след ваксинация се изгражда имунитет. По-естественият е този след вируса. Смятам, че е и по-силен“, коментира проф. д-р Виктория Дойчева, ръководител на катедра „Епидемиология и хигиена“ към Медицинския университет, в предаването „Тази събота“.

По думите й масовата ваксинация задължително трябва да продължи. „Тези, които са прекарали коронавируса, могат да се ваксинират, но трябва да са минали най-малко три месеца от инфекцията“, коментира Дойчева.

Според нея предстоящата трета вълна на инфекцията едва ли ще е страшна. „Коронавирусната инфекция е нова за човечеството и тя следва своя естествен ход в своето пандемично развитие. Характерното за тези инфекции е, че протичат на вълни“, коментира Дойчева.

По думите на Дойчева хората с диабет, сърдечно-съдови заболявания и автоимунни такива е препоръчително да се ваксинират, тъй като основното им заболяване ги поставя в риск от тежко протичане на болестта.

Тя също смята, че масовото тестване на децата няма смисъл. „Изследването на антигените ще покаже в момента какво е състоянието на детето, но в следващия момент няма да бъде ясно какво се случва“, казва Дойчева.

Тя е категорична, че трябва да обединим усилията си в борбата с вируса. „Освен да спазваме мерките, разчитаме и на ваксините. В историята на човечеството и в историята на инфекциозните заболявания ваксините винаги са били ключови в ликвидирането на заболяванията“, казва Дойчева.