Почти преди година, от върха на древната крепостна стена на Небет тепе в Пловдив, Вики Алмазиду и приятели разпръскват праха на музиканта Милчо Левиев. "Повтаряше, че иска праха му да бъде хвърлен първо над неговия роден град Пловдив, след това Лос Анджелис и Солун….", споделя тя. Около година по-късно в памет на джаз музикантът неговата съпруга оргазинира в Пловдив концертът "Завинаги в сърцата" (19 юни, от 20:30 часа). В него ще се включат негови приятели и съмишленици, а обединяващото ще бъде именно гласът на Вики Алмазиду.

Милчо Левиев е най-продаваният българин извън операта, с най-забранената по време на социализма музика у нас – джазът. Тя е певицата с кадифен глас, голямата му любов, наричана балканският музикален феномен.

"Милчо работи по този проект 4-5 години. Искаше да вземе от известни композитори темите, да ги аранжира и да им придаде формата на песен. Да се напишат текстове и аз да ги изпея. Той ни остави много елегантно аранжирани тези неща, изсвири ги с електронни инструменти и каза - "Може да си отида, да знаете какво да правите" - разказва съпругата му за проекта.

Това се случва 6 месеца преди смъртта на музиканта. 

"Разбира се, той като си отиде, не бяхме в състояние да си спомним за този проект. Като мина известно време решихме, че трябва да продължим тази идея."

Около една година й отнема всички музиканти да изсвирят, да върнат обратно траковете и да бъдат сглобени. Именно това е уникалното в проекта.

"Милчо си отиде, а всички ние свирихме и пяхме с неговото пиано."

Общо 46 музиканти от цял свят се включват в албума "Соната 57". Голяма част от тях ще присъстват и на концерта в Пловдив. Сред тях ще бъдат Теодосий Спасов, Влаtко Стефановски, и др. 

"Музикална безкрайност" - така с едно изречение Иван Минчев, негов близък приятел и импресарио, описва джазмена Милчо Левиев.