„Народният театър се превърна в нещо между полиция и прокуратура. Там чувам как непрекъснато хора трябва да дават писмени обяснения, как са били разпитвани. Как всеки трябва да декларира любовта си към директора и към другите две персони.“ Това коментира служебният министър на културата Велислав Минеков относно скандала в театъра.

В началото на тази година стана ясно, че рeжисьорът Александър Морфов е надраскал вратата не само на пиара Велислава Кръстева, но и тази на кабинета на директора Васил Василев. На 29 октомври миналата година вратата на офиса на настоящия пиар на Народния театър  осъмна с изкъртена табелка и надписи: "ДПС", "Връзки с обществеността на Ахмед Доган" и "Изчезвай".

Впоследствие режисьорът Александър Морфов призна, че той е "известният извършител и че не се е крил".

Кръстева бе дългогодишен говорител на ДПС, бивш депутат и член на Комисията по култура и медии и бивш зам.-министър на културата.

Минеков обясни, че ръководството на Народния театър вика хора да ги разпитва. Той добави и че получава оплаквания всеки ден.

„Получавам ги писмено, идват хора да се оплакват и лично. Има много истории за разказване. Атмосферата е ужасна, чувам ужасяващи неща“, добави той.

Министърът на културата заяви, че ще се намеси в най-скоро време.

„Някой е помолен да напусне театъра, след като е бил добре предупреден и срещу едно обезщетение от две заплати. Тук има много истории. Едни правят подписка, другите правят. Има някакво разделение. Очевидно е, че този театър продължава блестящо да работи. Този проблем беше крит в продължение на месеци. За съжаление там има една зависимост. Това съм го казвал и друг път, зависимостта е между директора и двете госпожи. За него те са най-голямата ценност в театъра, а всичко останали няма значение. В най-скоро време ще се намеся“, обясни още Минеков.

Той коментира и заплатите на творците, като поянси, че трябва да се съобразява с отпуснатия бюджет.

„5,7 млн. лева е субсидията за Народния театър тази година. Другите приходи са от билети. Този театър е обречен на печалба, но те не могат да се харчат безконтролно“, каза министърът на културата.

Вижте още във видеото.