Малко българи избират нетрадиционните щраусови яйца за Великден. Една от причините е високата им цена - от 35 до 50 лева за едно яйце.

Димитър Чаталбашев  е първият щраусовъд в Южна България. Започва да отглежда птиците преди 20 години, като нов, атрактивен вид.

"Започнах с 3-4, стигнах до 150 малки и в момента останаха пак 3-4. Тези са за атракция, няма стопанско значение от тях”, казва той.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди години за Великден продавал десетки яйца. Боядисвали ги за празника, а върху тях рисували икони. Според него причината да не се купуват е високата цена.

Фермерът разказва забавна случка от преди години, когато  фирма поискала да купи голямо количество яйца за депутатите в парламента. " Цената беше 50 лв., те поискаха да сваля цената, тъй като взимат повече яйца. Аз отговорих, че за народните представители ще ги вдигна на 80 лв. Ако искат, да вземат!"

Снимка: btvnovinite.bg

От едно щраусово яйце могат да се направят 10 омлета, а холестеролът е почти нулев. По думите му най-добрият, най-вкусният крем-карамел е от щраусово яйце.

Снимка: btvnovinite.bg

Родопчанинът твърди,  че ако има добра субсидия, фермерите биха ги отглеждали. В противен случай щраусите ще останат само атракция за туристите.