Решенията на ТЕЛК отново се бавят с месеци, сигнализират пациенти. Заради тромавите процедури хората с увреждания губят социални помощи и прекъсват лечението си.

Данни на Министерството на здравеопазването към края на 2022 г. показват, че от съществуващите 70 ТЕЛК в страната само 29, или 41% се произнасят в законово определения 3-месечен срок. Между 4 и 6 месеца са нужни на 17 ТЕЛК. Произнасянето на 9 ТЕЛК се проточва до 12 месеца и над 12 месеца се чакат решенията на 15 ТЕЛК. Най-дългият период на произнасяне достига до 4 години.

Снимка: btvnovinite.bg

По данни на Националния център по обществено здраве и анализи средногодишно през медицинска експертиза преминават 165 000 души.

„В Министерството на здравеопазването отдавна не се интересуват какво се случва с тези хора. За институциите пациентите, които са с ТЕЛК, са проблем“, коментира в предаването „Тази събота“ Иван Димитров, председател на „Български пациентски форум“.

Той напомни, че има и много случаи, в които няма как да се промени състоянието на пациента, но се налага преосвидетелстване, за което хората чакат с месеци.

Какво още каза по темата Иван Димитров – гледайте във видеото!