Спешната помощ в Горна Оряховица вече е с частна охрана. Охранители дежурят през нощта заедно с медиците. До тази мярка на здравното министерство се стигна след "колективната оставка" на медицинския персонал и риска филиалът да бъде закрит.

Причина за едновременното напускане стана поредното нападение над медицинско лице по време на работа от пациент.

Един охранител се полага на Спешното всяка нощ. На разположение са и мобилни екипи при нужда от подкрепление. Дали заради разлепените стикери, че обектът се охранява или заради физическото присъствие на терен, до изблици на агресия не се е стигало вече втора нощ.

Д-р Цончо Добрев работи в Спешното отделение от 1999 г. „Всяка вечер, когато тръгвам на работа си целувам детето, може и да не се върна”, споделя той. Първата му нощна смяна с охрана обаче е различна.

"Много по-спокойни сме. Уважаваме ги тези хора и се радваме, че наистина ги има, не се чувстваме беззащитни”, отбеляза още д-р Добрев.

За медицинската сестра Нели Радева мерките са закъснели. Тя е понесла физическа агресия на работното място през лятото, но униженията продължавали и в момента. В интернет все още се въртят нейни снимки как се мъчи да избяга по коридора на болницата, за да се спаси.

Д-Виолета Пашова, началник на Спешното отделение, също посочи, че колегите й не са се оплакали от проблеми – посегателства или вербални нападки. През последната седмица обаче има много придружители с пациентите.  

"От налични 34 медици, 28 са в оставка. Разговарях с някои от тях и те са доволни от това, което има до тук като резултат – чувстват се по–спокойни на работното място. Надявам се, че оставките ще бъдат оттеглени", посочи д-р Пашова.

Здравният министър обеща и линейки с паник бутони за Спешното отделение в Горна Оряховица. Те ще пристигнат през май. С новата охранителна фирма ще се монтират паник бутони и в линейките, които сега се използват.

"Колегите са доволни от охраната, няма изблици на физическа и вербална агресия от пациентите, но си остават и други нерешени проблеми при нас – неосигурени пациенти, неспешни повиквания”, каза и фелдшер Иван Шишков.