Васил Михайлов е отдал 58 години от живота си на Театъра на българската армия. Има десетки знакови роли в киното и телевизията. Рядко дава интервюта, но днес бе в студиото на "Тази събота и неделя" и сподели любопитни факти от началото на кариерата си.

„След казармата започнах работа като шлосер в завод "Светлина", Стара Загора. За година и половина стигнах до пети разряд – това е майсторска работа! Когато напуснах, взимах 700 лева заплата. След ВИТИЗ първите 2-3 години взимах 67 лева чисти пари. Но болестта, наречена театър, ме беше хванала“ – разказа актьорът.

Той започва да играе в Театъра на българската армия още като студент.

„Трябваше им човек за образа на касапин. Аз бях само 70 кг и ми сложиха шкембе. Бях с къси кожени панталони, пиесата беше немска. Това повлече още роли. След завършването на ВИТИЗ играх в Хасково, където направих 16 главни роли. Дори една година бях директор. Бях само на 27, но от 30-ина души персонал 25 бяха по-млади от мен“ – спомни си Васил Михайлов.

Първата театрална критика за него е озаглавена „Стругарят, който стана Ричард Трети“.

„Питах автора защо стругар, все пак бях шлосер, а той ми отговори „Защото стругарят е най-яркият представител на работническата класа“ – сподели актьорът, който не става оперен певец, защото любовта към театъра надделява.

Тази година се навършват 40 години от излъчването на първия епизод на "Капитан Петко войвода". По този повод актьорът припомни, че първоначално Коста Цонев е бил титуляр за ролята.

„Мен не ме знаеха още. Показвали са на Хайтов снимки от кастингите с различни актьори, но той не ги е одобрявал. Когато вижда мен, казва „Ей този помак е човекът!“… Тогава играех много в театъра и беше тежко. Жена ми водеше малкия син на снимки, че да ме види, да не забрави баща си“ – призна Васил Михайлов.

Целия разговор можете да чуете във видеото горе.