Продължава борбата с пожара край костинбродското село Безден. Огненият фронт се разпростря в посока към село Понор. По първоначална информация пламъците са обхванали тревисти площи.

В центъра на село Безден е сборният пункт на пожарникари и доброволци.

Снимка: bTV

Людмила Методиева е сред хората, живеещи до гората над Безден. Вчера малко след 11 часа върви към дома си, когато вижда пламъци.

Снимка: bTV

„Грабнахме лопатите и тръгнахме да гасим с още комшии. След 15 минути дойде пожарната и успя да спре пожара буквално до последната къща“, обясни тя.

В продължение на няколко часа огнеборци и доброволци се опитват да преодолеят заедно пожарите между Безден и Понор.

„Ситуацията в района е спокойна. В село Понор има едно огнище, което се наблюдава. Край село Безден също. Пожарът върви стремглаво в посока Сливница и Драгоман“, каза Александър Ненов, зам.-кмет на Община Костинброд.

Доброволците ще бъдат разделени на четири групи и изпратени там, където е необходимо, посочи той. Според Ненов няма опасност за жителите на селата.

„Всичко е овладяно, благодарение на работата на пожарната служба и доброволците, които помагаха до късно през нощта. Пожарът е един от най-сериозните, които аз съм виждал. Заради силния вятър вчера овладяването беше изключително трудно“, обясни зам.-кметът.

Над 30 военнослужещи от Сухопътните войски участваха в потушаването на пожара, възникнал вчера в землището на село Безден, община Костинброд и разпространил се към УЦ „Сливница”, съобщиха от Министерството на отбраната.

Екип с вертолет Ми-17 от състава на 24-та авиационна база Крумово излетя в 11.20 ч. за облитане на района и преценяване на обстановката. Военнослужещите от ВВС са задействани по молба на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” със заповед на началника на отбраната.

Пожарът над Костинброд
Снимка: bTV

Общо 311 пожара са ликвидирани в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН).