Варна е на второ място по заболеваемост от COVID-19 през последните две седмици след София. Морската ни столица е с 867 заразени на 100 000 души.

През последните седмици във Варна ситуацията с коронавируса е усложнена. Все още не може да се определи като критична, болниците издържат натиска. В момента има около 70 свободни места, 8 от които са за интензивно лечение.

Снимка: btvnovinite.bg

На 7 април – Денят на здравния работник, с минута мълчание и вой на сирени в цялата страна беше почетена паметта на медиците, загубили живота си в битката с COVID-19. За да се включат в инициативата в центъра за Спешната помощ във Варна използват стари автомобили и транспортни коли.

От няколко седмици насам смяната на спешните медици в града преминава от адрес на адрес. Налага се един екип да обслужва до 12-14 сигнала на дежурство. Близо половината от тях са за COVID-19.

"Излизаме към 7-8 ч., когато ни започва смяната, и се прибираме следобед по някое време евентуално. Понякога няма време за ядене, наистина е така", обяснява д-р Веселин Александров, от Спешна помощ – Варна.

Снимка: btvnovinite.bg

Статистиката сочи, че настоящата вълна от коронавирус е по-голяма от есенната. Поне що се касае до работата на спешните медици във Варна. Сигналите са с 50% повече от обичайните за сезона.

"Стресът е голям, винаги е голям. Всеки си е намерил някакво занимание, с което да разтовари един вид", отбелязва Елена Добрева, медицинска сестра.

На смяна в спешната помощ във Варна има общо 9 екипа, от които два реанимационни и един педиатричен.

Снимка: btvnovinite.bg

Медиците не крият, че са на ръба на силите си, но са категорични, че могат да издържат в подобна натовареност колкото е нужно.

Медиците все пак се надяват скоро вълната да утихне, за да могат да отдъхнат. За това призовават и хората да бъдат съвестни и отговорни.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!