Вълна от съпричастност след история, която ви разказахме вчера в "Тази събота" - 17-годишно момче е принудено да се грижи за болната си, почти неподвижна майка. Петър е ученик, но дори не си спомня кога за последно е ходил на училище - пропуска често уроците, за да играе ролята на личен асистент на майка си Таня.

Двамата живеят с нейната пенсия от 722 лв.

Снимка: bTV

„С нас се свързаха много хора. Хубавото е, че голяма част от тях са млади и това дава надежда, че в България нещо ще се промени. Дойдоха и хора на място, които оставиха посуда. Искам да им благодаря, добротата на хората е трогателна“, разказа Таня Христова.

„Стотици хора се свързаха с нас. Надявам се да има още много такива хора“, добави доброволецът Нели Стоилова.

Заместник-кметът в направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" в Столична община Албена Атанасова заяви, че подобни случаи, в които човек не може да намери асистент, са много малко.

„Колегите от район „Люлин“ ми обясниха, че от 2019 г. са предлагали шест човека за асистенти на г-жа Христова, но по някакви причини това не се е случило. Хората са се отказали. Предлагано е и на дъщеря ѝ, но тя също не е могла да стане инцидент“, каза Атанасова.

Социалният патронаж ще се включи, ако тя иска да получава топла храна всеки ден. Ще изпращаме хора от социалния патронаж, които се грижат почасово за такива хора. Те ще могат да ѝ бъдат в помощ, докато намерим асистент. От Столична община поемаме това като ангажимент“, добави тя.

Снимка: bTV

Тя обясни, че ще направят необходимото синът ѝ Петър да бъде назначен като личен асистент за летните месеци, но според нея това не е правилно, защото той трябва да ходи на училище.

"Според мен общината не желае да реши моя случай. Това не е правилно. Аз и сина ми сме граждани на тази държава", заяви Таня Христова.