На 28 февруари тази година един от най-почитаните доайени на НАТФИЗ проф. Надежда Сейкова навърши 90 г. Отпразнува го със скромно тържество. 

Днес тя пристъпва бавно към всяко стъпало на спомените си, а от другата страна я очакват аплодисменти – от малка част от нейното театрално семейство. 

Всеотдаен учител - не само на стотици представления, но и на живот. Като първата жена-ректор на НАТФИЗ, за близо седемдесет години творческа дейност проф. Сейкова държи в ръцете си хиляди цветни букети, орден „Стара планина“ I степен, „Икар“, „Аскер“ за цялостен принос и престижната награда за театрална педагогика на френската академия „Флоран“.

Снимка: btvnovinite.bg

Най–съкровено от всички тези признания остава безмерната любов на нейните театрални деца. 

„Останах самичка, децата ми ги няма, но вие сте ми деца. Чувствам лъчи към мен и съм най-щастливият човек в момента, наистина, благодаря ви“, каза проф. Надежда Сейкова. 

А ето коя е и коя е проф. Сейкова в очите на своето театрално семейство:

Христо Мутафчиев: „Аз имам една единствена дума, с която я наричам и това е маминка“. 

Снимка: btvnovinite.bg

Руслан Мъйнов: „Огромна надежда, огромен шанс, много светлина, с която ни зареди всички, не само мен. Ние имаме по две майки, родната, която ни е родила и тази, която продължава да се интересува от съдбата ни“. 

Диана Любенова: „Като я гледам, просто понякога се чувствам неудобно, че се чувствам уморена, че нямам сили, че нямам енергия, тя все още, според мен, е по-енергична от нас“.

Снимка: btvnovinite.bg


Гергана Стоянова: „ Преди три години реших да заведа професор Сейкова на море. Водих я на изгрев, тя пристигна до водата и започна да крещи с пълно гърло, това е 5:17 ч., започна да крещи с пълно гърло: „Ето ме, море, Гергана ме доведе, обичам те, море“.

Още за юбилея на проф. Сейкова вижте във видеото!