Остават броени часове до парламентарни избори в Германия. Светът очаква отговора на въпроса - кой ще наследи Ангела Меркел на канцлерския пост. Каквото и да се случи, обаче, следата, която оставя най-могъщата жена в света според десет поредни класации на списание „Форбс“, ще бъде трайна.

Анализът на политиката на Меркел е на нейния биограф и един от най-добрите политически журналисти в Германия – Робин Александър от „Ди Велт".

Най-влиятелната жена за света, лидерът в Европа или „Mutti“, както я наричат германците – това е Меркел, която успя 16 години да бъде на канцлерския пост.

Журналистът Робин Александър следи от близо работата ѝ през целия този период.

„Моята книга започва с пътуването на Ангела Меркел до Белия дом. Защото очакванията, които Обама ѝ беше вменил – „Ти си сега водача на свободния свят. Ти трябва да държиш всичко под контрол. Ти трябва да попречиш на НАТО да се разпадне.“ Това е абсолютната противоположност на нашия инстинкт като германци. Ангела Меркел прие тази роля, никога не я вербализира, но тя никога не вербализира това, което мисли. Но, когато тя отпътува за Харвард на източното крайбрежие и държа една дълга реч, която в същността си беше и една анти Тръмп реч, тогава един германски канцлер най-неочаквано се оказа в позицията да се превърне в гарант на свободния свят. Това за германците беше нещо невероятно, което ни ласкаеше, но за нея това вероятно е било едно дълбоко чувство на претоварване“, смята Александър.

Докосналите се до стила на работа на Меркел казват, че той е пословичен и зад всяка нейна стъпка стои прецизна подготовка. За германския журналист, обаче, един случай в правителствения самолет на Германия по пътя за Вашингтон и срещата с тогавашния президент Тръмп описва добре какъв политик е Меркел.

„При пътуването си за срещата с Доналд Тръмп подготовката ѝ наистина беше много прецизна. В Германия си мислехме, че Хилъри ще спечели, Тръмп беше изненада. Традиционните връзки на германското правителство с Републиканската партия бяха неизползваеми, защото Тръмп беше пренаредил малко или много старата партия. Меркел разполагаше с извадки и обобщения на всичко, което беше изписано за Тръмп до този момент. Докато пътувахме в самолета към Америка Меркел цитираше интервю, което Тръмп е дал през 1990 година за Плейбой, в ролята си на брокер на недвижими имоти. За нея беше важно как Тръмп разговаря с жените, затова тя се обади и на Тереза Мей. Мей имаше посещение преди Меркел в Белия дом. Тогава станахме свидетели на следната сцена. Мей и Тръмп се разхождаха в градината с рози и Тръмп хвана Мей за ръка и я водеше. Меркел искаше със сигурност да избегне подобно поведение, защото така изглежда, че мъжът е пред жената. И тя се обади на Мей с въпроса – „Какво мога да направя, за да избегна такова нещо?“, разказва Александър.

Какво се крие зад железния политик обаче, могат да доловят малцина.

„По време на корона кризата в Бундестага веднъж Меркел бе на ръба да се разплаче. Станахме свидетели и на извинение от нейна страна, че е направила грешка, това се случи след като бе взето решение за локдаун около дните по Великден. Мисля, че корона кризата я засегна най-много политически, но и човешки”, казва Александър.

Никой не се наема да прогнозира, кой ще наследи Меркел, но едно е сигурно, чакат го нелеки решения и високи очаквания след ерата с името „Меркел“.