21 февруари е Международен ден на майчиния език. Близо 20% от първокласниците у нас  не говорят български у дома, отчита министерството на образованието.

В училището в карловско село всички ученици са от ромски произход. Много от тях отпадат рано заради езиковата бариера – в първи клас те почти не знаят български език, а след това учебният  материал е просто непостижим.

Снимка: btvnovinite.bg

"Идват от къщи неподготвени, незнаещи езика, с изключително беден речник", посочва Красимира Димитрова, директор на ОУ "Генерал Карцов" в село Христо Даново. 

"Материалът не  е съобразен с техните знания. Много думи не са им ясни. Но не се обръща достатъчно внимание в учебната програма на тези пропуски и тези различия", отбелязва учителката Ванеса Иванова. 

В село Христо Даново се опитват с иновативни методи да обърнат негативната тенденция. 

"Изучаваме български език чрез музика и музикални игри, за да можем да обогатим техния речников запас. Самата цел на иновацията е научаването на 200 нови български думи, които ще влезнат трайно в техния речник", обяснява учителката Красимира Димитрова. 

Снимка: btvnovinite.bg

А в първи клас на помощ идват куклите Драко и Мими. Те са част от учебна методика за  деца, които слабо владеят български език. Залага на детското въображение и играта. 

Учителите настояват за специален подход към децата, чийто майчин език не е българският, защото това е единственият начин те не само да бъдат задържани в училище, но и да постигат добри резултати.