Войната в Украйна започна преди четири дни. Но украинците разказват, че вече 8 години са в условия на въоръжен конфликт. Журналистът на bTV Десислава Ризова и операторът Петър Джанаваров разказват историята на една 79-годишна жена, която се превърна в символ на украинската съпротива.

Снимка: bTV

24 февруари 2022 г. се оказа повратен за световната история. Денят, в който в 21. век в Европа една държава влезе в друга държава. Стотици загинаха, хиляди бяха ранени, десетки хиляди избягаха от войната, стигнала до прага на домовете им.

Снимка: bTV

Още преди войната да започне тя вече имаше своите герои и символи. Един от тях е 79-годишната Валентина Константиовска. По време на обучението на  териториалната отбрана на Украйна в Мариупол. Тя беше уловена от международните медии да се учи да стреля с автомат. Много преди това обаче, преди осем годени, Валенитна започва да помага на военните с каквото може, днес плете маскировъчни мрежи.

Снимка: bTV

„Как взех решението ли – ами просто започна войната и трябваше да се помага. Нашите бойци всъщност бяха деца, които тръгнаха да защитават родината голи и боси. Армията беше в много лошо състояние, а ни започнахме да ги храним, обличаме и обуваме. Сега плетем защитни мрежи. Това също е необходимо“, разказа тя пред bTV.

Гледайте филма на Десислава Ризова и Петър Джанаваров „Войната в Украйна“ тази вечер в bTV Репортерите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!