Родопската теснолинейка навършва 76 години. Трасето е с дължина 125 км и е проектирано преди точно 100 години, но така и не достига планираната си крайна точка Гоце Делчев. Достига обаче други приказни кътчета, които впечатляват българи и чужденци. А ако не сте се возили на теснолинейката - тази вечер ще имате възможност да го направите в bTV Репортерите, макар и виртуално - с филма на Радиана Божикова и оператора Александър Осиченко "По тесни линии: 125км България".

Снимка: btvnovinite.bg

Джоди Хилтън е фотожурналист и живее в България от 5 години. „Работя на свободна практика за няколко издания – американски и български. Тази професия ми дава възможност да надниквам в живота на хората по света“, казва тя.

Според нея, за да разбереш по-добре хората и мястото, където те живеят, трябва да научиш нещо за минало им.

Снимка: btvnovinite.bg

„Много съм любопитна как е изглеждала България в миналото. Постоянно търся места, които да ми покажат това. Гара Септември е много стара гара. Останала е непроменена. Тук имам усещането, че съм в машина на времето“, допълва фотожурналистката.

Снимка: btvnovinite.bg

От септември до Добринище на всяка една спирка има какво да се види – има невероятна природа, всяко селце носи нещо от себе си, посочва репортерът Радиана Божикова.

„На спирка Цветино се качват едни баби от няколко селца, които носят на гръб 40-50 л мляко и пътуват до Велинград, за да продадат продукцията си. След това е спирка Костандово – едно градче, в което се намира фабрика за стари килими, които се правят по технология от 2000 години назад. Принц Чарлз и други членове на кралското семейство правят редовно поръчки от тази фабрика“, разказва тя.