„Плочата от Битоля“ е заглавието на филма на Иван Георгиев, който можете да гледате в събота и неделя вечер в bTV Репортерите. Историята на тази мраморна плоча напомня стила на класическите приключенски романи, но е по действителен случай. Около нея десетилетия наред витаят митове и легенди, а зрителите на bTV ще я видят в оригинал за първи път.

През 50-те години на миналия век Македония е част от Социалистическа федеративна република Югославия. А на левия бряг на река Драгор, близо до Овчи пазар – в страни от центъра на града, стени издига най-старата джамия на Балканите – „Сунгур Чауш бей“.

През 1956 г. югославските власти решават да съборят петвековния храм. А в руините на джамията работниците ще попаднат на неочаквано откритие, за което веднага ще научи и един местен учител. Знаейки какво е отношението към България в този момент, той казва на работниците, че на плочата пише някакви Божи работи за Богородица и има опасност комунистите да я унищожат. Предлага да я скрият.

Плочата е пренесена в двора на местния музей. Лента с любителски фотоси на надписа веднага е изпратена до българската мисия в Белград, където попада в ръцете на кореспондента на БТА в Югославия по това време – Георги Калоянов. Осъзнавайки важността на находката, той отпътува за южния македонски град.

Гледайте филма на Иван Георгиев „Плочата от Битоля“ в събота и неделя след централните новини!