Новият филм на режисьора и хореограф Камен Донев „Уют” събра овациите на публиката. Той е продуцент, режисьор, сценарист на лентата и същевременно играе във филма.

„Не ми беше трудно, освен това, аз бях шофьор на продукцията, осветител и оператор”, каза шеговито артистът и допълни на сериозно, че когато правиш нещо с любов няма трудни неща.

В студиото на „Тази сутрин” той сподели още, че не вярва в „Американската мечта”, а вярва в собствените си мечти. Той допълни, че се чувства добре в България и не би емигрирал, защото има какво да каже още на нашата публика.

Снимка: btvnovinite.bg

„Пътят, по който вървя не е към Европа, не е към Америка, а към моята душа. Искам да се развия във вътрешен аспект, да стана по-добър, защото чувствам, че не съм добър. В мен все още има гняв, раздразнение, отрицателни емоции, които искам да ги премахна”, каза артистът и допълни, че тези емоции се предизвикват в него от несправедливостта, безхаберието и глупостта.

Камен Донев каза още, че не му е уютно в България, защото той не вижда в уюта успокоение, за него това е чувство на лъжа. „Това е равностойно на спирка, когато кажеш „уютно ми е, добре ми е” – това означава, че нещо не е наред. За мен трябва да има провокация, трябва да ми е студено и да има с какво да се боря, а не като някой дятка да седна и да си пия питието”, допълни режисьорът. 

„Най-уютно ми е на сцената, в залата, в колата и по време на работа, когато създавам нещо, тогава се чувствам добре. Моят филм „Уют” е за човек, който се заключва жабката на колата си и прекарва там 16 години. Те не могат да отворят жабката и започват да му подават храна, медикаменти, средства за развлечение, неговите роднини започват да идват в колата, но той не може да стои нормално в жабката и иска да пътува. Наема шофьор, който да обикаля в България и Европа и докато е в жабката, той му разказва какво се случва наоколо”, обясни Донев.

Режисьорът допълни, че на филмовия герой дори му водят жена, която впоследствие забременява и заживяват заедно в жабката на колата. С типичното си чувство за хумор, той каза още, че е възнамерявал името на лентата да бъде „Жабка”. За да разберете обаче какъв е истинският сценарий на филма „Уют” – ще трябва да го изгледате на широк екран. 

Камен Донев заяви, че лесно е избрал актьорите за филма, защото те са любими негови артисти, с които е работил много пъти през годините. „Нямаше дори кастинг, така си ги избрах и се радвам, че всички оправдаха доверието ми и не ме разочароваха”,