От днес до 21 декември затварят заведенията в цялата страна. С началото на зимния сезон и предстоящия студентски празник туристическият бранш в Банско ще претърпи сериозни загуби. Втори труден сезон се очертава за курорта, след като и в края на миналия беше затворен за две седмици. 

„Адаптираме се към ситуацията, хотелите ще работят и създаваме организация да предоставим на гостите една добра услуга. Апелираме за преразглеждане на заповедта за ресторантите, особено към обекти за настаняване. Не смятам, че е релевантно 15 човека да се съберат на частно парти в една стая и тези 15 човека да са в ресторант с 50 места, настанени при спазване на ограниченията“, заяви представител на туристическия бранш в града в предаването „Тази събота“.   

„Ски спортът е един от най-безопасните. Всички са с предпазни средства, спортът се практикува на открито.

Спазваме всички мерки, имаме единни правила за европейските курорти“, посочи тя. 

По думите й основните приходи на хората в Банско идват от туризъм, това ново затваряне ще доведе до сериозна криза. 

Юлия Попова, собственик на заведение, посочи, че наистина Банско е отличник в спазването на мерките. Тук живеем отговорни хора, заяви тя. 

„За наемателите, които са взели обекти, ще е най-тежко. За нас, които сме местни, не е толкова зле. Резервациите са много плахи, но ще изтърпим периода. Въпросът е да имаме яснота след това какво се случва“, заяви тя.