Десетки туристи в Париж получиха мартеници. Проектът "Мартеница от България" е инициатива на Българския културен институт във френската столица.

Идеята е да се популяризират българските традиции по достъпен и модерен начин пред широка международна публика.

През XIX век кварталът „Монмартр“ е известен преди всичко с ниските си наеми. Затова там се нанасят десетки бедни артисти. В края на XIX век „Монмартр“ вече се превръща в квартала на импресионистите. Там рисуват Ренор, а после и Ван Гог. През XX век следват Пикасо, Модиляни, Ван Донген.

„Монмартр“ е вдъхновение за брилянтния изказ на Верлен и за някой от най-вълнуващите песни на Един Пиаф и Далида. Хиляди туристи минават оттам всеки ден, а днес ще си тръгнат с мартеница на ръката. 

„Искахме да разкажем по интересен и достъпен начин за един български обичай, който е част от нашата традиционна култура, в случая - с мартениците“, каза Десислава Бинева, директор на Българския културен институт.

Лора и Мария говорят еднакво добре френски и английски език. В началото са малко притеснени как ще реагират туристи в Париж на български мартеници. Всички обаче харесват идеята. Мартениците стават и повод за французите да се сетят какво знаят за България.