Тази сутрин Турция се буди в частичен локдаун. Мерките, които забраняват на турските граждани да излизат навън през събота и неделя са от началото на месеца, но според властите едва след този уикенд ще стане ясна ефиктивността им.

Улиците са почти празни, има само туристи, за които забраната не важи, има и много полиция, която следи за спазване на реда.

В южната ни съседка се въвеждат и празнични противоепидемични мерки. От от 21ч. на 31 декември до 5ч. сутринта на 4 януари турските граждани няма да могат да излизат навън.

Това, обаче не важи за туристите. Те могат спокойно да се разхождат навсякъде и по всяко време.

Музеи, ресторанти и кафенета са отворени, но в тях не може да се сяда, може само да се поръчва за вкъщи или навън.

Кафенето на Сефулах Илмаз предлага повече от 30 години автентично турско кафе. „Всяка сутрин идвам тук в 6ч. Преди пандемията тук винаги беше пълно с хора, които идваха да играят шах и пият чай или кафе. Отдавна вече не идват“, казва той.

Сефулах Илмаз наследява този бизнес от дядо си и баща си. „Работата ми намаля, но съм отдавна тук. Дядо ми го е създал, баща ми е работил тук, сега аз и ми се иска да го има и за моите деца“, споделя той.

За да оцелее семейният бизнес, Сефулах днес сервира на улицата или разнася приготвеното кафе и чай на място. Според мерките в Турция не може да седнеш да изпиеш кафето си, а само да го поръчаш за вкъщи или за изпът. Той се надява именно туристите да спасят семейния му бизнес.

Турция очаква и тази година да посрещне българи за Новогодишната нощ. Най-предпочитаните дестинации от нашите сънародници са Истанбул, Анталия, Мармарис и Кападокия.

В същото време според информация на министерството на здравеопазването тук, тази седмица страна достига пик на броя на починали от COVID-19 на ден - 243. Това е най-големият брой на ден до момента от началото на пандемията. Така общия брой на починали до момента надхвърля 17600.