Явно прокуратурата ме харесва, делото „EVN“ продължи в съдебна фаза повече от 4 г., а преди това имаше и досъдебна фаза. Това каза в „Тази неделя“ оправданият и на последна инстанция по процеса Трайчо Трайков, който е кмет на столичния район „Средец“ и беше министър на икономиката, енергетиката и туризма в първия кабинет на Бойко Борисов. 

Подсъдими и оправдани по делото бяха още бившият финансов министър Симеон Данков и бизнесменът Иво Прокопиев. 

„Когато миналата година започна пандемията, прокуратурата беше много активна, всеки ден в продължение на първите две-три седмици към 11 ч. идваше искане от Районната прокуратура за информация какво сме направили по „това и това“ със срок до 15 ч., днес. Накрая ни дадоха като район с добра практика“, коментира Трайков. 

По думите му това дело е било хабене на време и обществена енергия, защото обвиненията са били смешни и абсурдни, а целта е било обвиняемите да се злепоставят пред обществото. 

Въпреки края на процеса, Министерството на финансите не се е отказало от исковете си за милиони левове срещу обвиняемите. По тази тема Трайков посочи, че това е „нонсенс“ в юридическия смисъл и ако се стигне до разглеждането на казуса в съдебна зала – това ще бъде и заключението на магистратите. 

„В такава ситуация човек е принуден да планира по друг начин живота си, по-точно си в невъзможност да планираш. Такива обвинения блокират кариера в определени посоки. При мен това вървеше и със запор на активите, което те спира от възможността да развиваш и някакъв бизнес“, коментира политикът относно грозящата го 10-годишна ефективна присъда. 

Трайков призна, че през последните годни е комуникирал с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов: „Беше около предишните парламентарни избори. Тогава имаше една много сериозна тема с „Газпром“ и решението, което ЕС взе срещу тях. Тогава имаше служебно правителство, очакваше се ГЕРБ да спечелят изборите. Тогава поисках среща с премиера Герджиков и разговарях и с Борисов, исках да съм сигурен, че следващият премиер в кратък срок ще предприеме стъпки“. 

Той каза още, че през 2019 г. е закупил акции в „Градус“ и все още не ги е продал.