Разходка до Тибет за уикенда. Само на 35 километра от София се намира единствената в България будистка ступа. Построена е през 2015 г. и привлича както последователи на учението на Буда, така и много чужденци, сред които и суперзвездата Силвестър Сталоун.

Снимка: bTV

Ступа (от санскрит – буквално "куп, насип") е постройка с конусовиден или пирамидален силует – монументален обект на почит разпространен във всички будистки култури.

Кой би предположил, че сред боровите гори около София се крие монумент на щастието? 360-градусава гледка към четири планини - Плана, Витоша, Верила и Рила се разкрива от мястото, където блести будистката ступа София – символ на хармонията на вселената. Според традицията ступите изпълняват желанията на хората с добри намерения и защитават света от бедствия и конфликти.

Снимка: bTV

Най-главната реликва, която е вложена в ступата, в  строежа, е частица от Буда Шакямуни – историческият Буда, който е живял в Индия преди 2600 години.

Знамената около ступата разпръскват послания чрез вятъра, а цветовете имат специфична символика.

Снимка: bTV
Синият цвят превръща гнева в така нареченото огледало, подобна мъдрост, която позволява да се виждат нещата такива, каквито са.

Белият цвят символизира превръщането на невежеството в интуитивна мъдрост.

Червеният - превръщането на желанията. Желанията могат да бъдат смущаващи, ако са неконтролируеми. Превръщането на желанията в различаваща мъдрост, да бъдат наясно съществата кое какво е в дадена ситуация.

Зеленият цвят е символ на превръщането на мъдростта в така наречената мъдрост на преживяването - да се осъзнават нещата по отделно и като част от историческа последователност.

Снимка: bTV

Жълтият цвят представлява трансформация на гордостта в така наречената всепостигаща мъдрост. Познаването, че всички имат съвършени качества, всички могат много неща и можем да постигаме, каквото е необходимо.

Ступа „София” е построена през 2015 г. от българския клона на "Диамантения път на будизма", което е официално регистрирано вероизповедание у нас. За ритуала за освещаване на монумента в България идват Лама Оле Нидал и високопоставения Шераб Гялцен Ринпоче от Непал.

Будизмът е четвъртата по влияние религия в света. В България последователите й са около осемстотин.