За пръв път у нас за пациентите с COVID-19 в столичната „Александровска“ болница работи уникална система на принципа на телемедицината. Столичната болница е една от най-горещите точки в битката с новата зараза. За да помогне на повече нуждаещи се, лечебното заведение открива нови легла.

Снимка: btvnovinite.bg

За да не се превръщат лекарите в пациенти – в най-старата болница у нас внедрява дистанционна информационна система. Така машини следят състоянието на болните.

„Датчик, който се поставя на ръката на пациента и мери телесната температура. Устройство, което регистрира сърдечната чистота или пулса, и записва неговия ритъм, и прави ЕКГ запис. Това е платформа, която е уеб базирана. Цялата тази информация чрез „блутут“ се изпраща в едно миниатюрно устройство, благодарение, на което - пациентът по всяко време може да се свърже с лекуващия си лекар. Той пък винаги и навсякъде може да получи информация, дори и в дома си“, обясни кардиологът д-р Ценка Бонева в УМБАЛ „Александровска“.

Снимка: btvnovinite.bg

Системата се прилага само за леките и средно тежките случаи. У нас се работи по полския модел. Първоначалната идея за програмата е да се използва при домашна  рехабилитация на пациенти, които са преживели остър миокарден инфаркт.

Доктор Бонева е кардиолог и е един от двигателите на проекта. Казва, че опитът ѝ с апаратурата ѝ помага сега да я определи като „бъдещето“. А пациентите не губят контакта с професионалистите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Днешното време налага все повече и повече да се използва телемедицината, тъй като по този начин се минимизира контактът между пациента и здравния персонал, което пък от своя страна намалява и риска от заразяване. Системата е свръх натоварена. Това е нашата работа, ние се мобилизираме и я вършим. Независимо от обстоятелствата – това, което е най-важно е, колкото се може повече хора и в нашата система, и извън системата – да бъдат запазени", обясни кардиологът.