„Разговорите за патриотична коалиция са започнали от миналата година. По стечение на обстоятелствата не се случи по-рано. Решихме да загърбим пререканията си, за да се обединим срещу опасностите, които идват.“

Това коментираха Елена Пешева от "Воля", която е водач на листата на коалицията в Сливен и Кузман Илиев, който е представител на гражданската квота във ВМРО и водач на "Българските патриоти" в 23 МИР София.

През последните години Веселин Марешки е наричал Красимир Каракачанов "политически измамник", "глава на организираната престъпна група в Агенцията за българите в чужбина", "политически труп"! А Каракачанов е назовавал Марешки с думите "лице с жълти гащи, което говори глупости", "патеричка", "човек, който е по-добре да си пие хапчетата".

Днес „Воля“ и ВМРО, заедно с НФСБ отиват на избор в патриотична коалиция, защото има опасност за българския суверенитет, която ще дойде от възможността за неограничения брой секции в чужбина  в частност в Турция, заяви Илиев.

Според Елена Пешева ролята на българските патриоти е ясна:

"Да обедини всички партии около идеята да се върнем към дневния ред на гражданите, трябва да защитаваме националния интерес."

Относно санкциите по закона „Магнитски“ и попадането в списъка на Петър Харалампиев, бившият председател на Държавната агенция за българите в чужбина, който беше номинация на ВМРО, Илиев заяви, че това трябва да се докаже:

„Не се съмнявам, че Америка манипулира данни за някакъв закон, който пази нейния суверенитет, съмнявам се, че българското служебно правителство го дописва и прави реваншизъм под някаква форма“, добави той.

По време на предизборната кампания "Тази събота и неделя" на bTV ви представя водачи ни листи и представители на гражданската квота в листите на първите 8 партии и коалиции според последното проучване на "Алфа рисърч". То е направено със собствени средства в периода 30 май-7 юни сред 1007 пълнолетни граждани чрез пряко интервю с таблети. В него на 7-ма позиция в електоралните нагласи на старта на предизборната кампания с 3,4% е коалицията между ВМРО, Воля и НФСБ – "Българските патриоти".