Тази вечер в bTV репортерите ще може да видите филма на Румяна Попова "Затвор без решетки".

На 60 километра от София, в полите на Рила, в бившите военни поделения край дупнишкото село Самораново ще се издигнат стените на новия пилотен затвор. Чисто нов, триетажен, във формата кръст, с множество камери и зала за наблюдение, която ще дава видимост към всяка от килиите на осъдените.

Освен за осъдените, новости и за надзирателите – те ще се обучават по 3 месеца в учебен корпус. Освен това ще имат тенис кортове и басейн.

Обучителният център няма да бъде само една сграда, той ще бъде комплекс от сгради. В основната сграда на бившето военно поделение, която обаче е в много добро състояние, която ще бъде реконструирана – това ще бъде хотелската част от бъдещия обучителен център.

„Изключително важни са първите нива на подготовка и включват основни неща като познаване на нормативната база, законите, свързани с ИН, физическа подготовка, водещи техники за действие в кризисни ситуации“, обясни Ивайло Григоров, Синдикат на служителите в затворите в България

Според проекта - някои от разпадащите се сгради ще бъдат съборени. Други ще се ремонтират и руините тук ще се превърнат още в болница, кухня и специален център за обучение на надзиратели - с игрища, площадки за специални тренировки и басейн.

Нивото на защита пък ще е на най-високо ниво, дори и да няма решетки. Ще има охранителни модерни системи с видео наблюдение, с много дебели блиндирани врати, огромни огради и дистанционно заключване.