Започва нов мащабен ремонт в София. Тази събота се поставя началото на реконструкцията на цялото трамвайно трасе по бул. "Цар Борис III" ще продължи до 2023 г. Работите по линията ще започнат около 10:00 ч., а в момента тече подготовка за тях.

Ремонт на това трасе последно е правен преди около 20 години. На релсовия път в момента дупките са огромни, на места липсват и павета.     

Снимка: btvnovinite.bg

Първият етап ще обхване участъка от пл. „Македония“ до бул. „Братя Бъкстон“. А след 2022 г. ремонтът ще продължи към квартал „Княжево“.

В района между Руски паметник и пл. „Македония“ ще бъде изграден линеен парк. Паралелно на трамвайните линии ще бъдат изградени велоалеи.

С 30% ще бъдат намалени паркоместата. Шофьорите, които плащат винетен стикер, трябва да знаят, че ще имат право да използват и съседните зони.

Ремонтът е на стойност 40 млн. лева. По време на реконструкцията трамваи №5 и №4 ще бъдат заместени с автобуси, които ще минават по същия маршрут.

Тази събота и неделя действащият участък от третата линия на софийското метро от метростанция “Хаджи Димитър“ до „Красно село“ ще бъде затворен за пътници заради софтуерни инсталации, настройки и тестване на безопасността на новото трасе към метростанция “Горна Баня“.