Таря Турунен е абсолютната кралица на симфоничния метал. Докато изучава класическо пеене в Академия Сибелиус е поканена да участва в мащабен акустичен проект - бъдещата метал банда Nightwish.

Нетипичното преплитане на класическото пеене на Таря с готик, метъл и симфоничните елементи в музиката превръщат бандата в истинска сензация.

 

 

След 9 години като техен вокал, бандата се разделят с Таря чрез отворено писмо в медиите. Оттогава минаха 18 години, много разменени реплики и една издадена книга -  "Singing In My Blood".

Преди 3 години финландката беше подгряващ изпълнител на концерта на Evanescence в Slovakia. Безспорната фаворитка на българските почитатели на тежката музика, Таря Турунен се завръща в България по–мрачна от всякога.

Ледената кралица идва от Севера, за да ни завладее с музиката от най-новия си албум Dark Christmas, каквото е името и на турнето ѝ, което стартира именно от София.

„Толкова пъти съм била във вашата прекрасна страна. Винаги сте ме посрещали с голяма любов. Великолепно е“, каза тая Турунен в студиото на „Тази неделя“.

„За първи път посетих България през 2007 г. Бях посрещната от около четири хиляди души, които ме чакаха. Разплаках се, защото беше първият път и не знаех какво да очаквам. Това не е единственият случай, в който съм плакала на свои концерти. Много съм емоционална“, добави тя.

„Тази вечер ще бъде мрачен коледен концерт. Не е защото песните са мрачни. Искам да донесе светлина за този мрачен период от годината“, посочи тя.