Често родителите на деца със синдром на Даун чуват съвети да се откажат от тях, защото няма надежда за развитието им в България. Но съществува и един малък свят в покрайнините на София, където слънчевите деца творят и спортуват на воля. Съвместният проект е на Съюза на артистите в България и Федерацията за адаптивна Физическа активност.

„Поканиха ни в началото на годината да се включим в проекта. В началото малко се притеснявах точно какъв вид танци ще можем да създадем с децата и се оказа, че те са наистина страхотни, които могат толкова много неща и толкова много да допринасят със своето собствено творчество в процеса. Ние създаваме един спектакъл, който е не само нещо, което ние като хореографи сме представили, а и нещо което те самите са като автори и е важно всеки един от тях да дава импулса за различна част“, обясни хореографът Коста Каракашян.

Коста Каракашян
Снимка: bTV

„В момента, в който минаха няколко тренировки, видях как децата ни се доверяват и всеки започва да показва себе си чрез танца и изразява себе си, това се оказа едно вдъхновение за нас и работата с тях е много вдъхновяващо“, добави хореографът Искра Даскалова.

Искра Даскалова
Снимка: bTV

Габи, Ивана, Цвети, Виктор и прегръдките, които подаряват заедно с всички техни приятели са познати като "децата на Слав". Големите им спортни успехи под ръководството на Слав Петков и всички треньори от Федерацията за адаптивна Физическа активност ги отвеждат до всяко световно кътче.

Танцът на слънчевите деца: Скритите таланти на децата със синдром на Даун
Снимка: bTV

И докато една част от тях се борят за златото на световната купа за Деца със Синдром на Даун в Аржентина, другите с нетърпение очакват да изразят себе си чрез танца.

Танцът на слънчевите деца: Скритите таланти на децата със синдром на Даун
Снимка: bTV

Съюзът на артистите по много интересен начин се включи в този процес. Децата със Синдром на Даун тук са нашата фокус група. Ние обичаме да участваме в техните инициативи, да ги запознаваме с всички колеги, творци и актьори“, обясни Илко Ганев, театровед и член на „Съюза на артистите в България“.