Какво трябва да знаем за приготвянето на вкусния хляб и какъв труд влага всеки ден в замесването му едно семейство от Вълчи дол?

Димчо Димов започва работа с молитва. Първата важна съставка за хляба е водата.

Снимка: btvnovinite.bg


„Много е важно каква е водата, температурата на водата спрямо това, което трябва да се постигне за брашното, което си иска да му е топличко”, обяснява той.

Димов работи само с типово, ръжено и пълнозърнесто брашно, тъй като по думите му бялото брашно е много вредно.

Семейството замесва тестото в машина. Всеки трудов ден за двамата започва в 3 часа след полунощ. Тогава започват да правят хляб и тестени закуски.  

Снимка: btvnovinite.bg

„Да усетиш тестото е нещо наистина много приятно и веднага се разбира, ако има някакъв проблем – дали е сбито, дали водата е била студена”, казва и Даниела Димова.

Димчо казва, че докато меси, човек трябва да е с положителни мисли, защото храната поема нагласата и енергията на майстора. Научил го още от баща си, от когото наследил ситничарския занаят. Затова, докато работи, използва само благи думи.  

Никога не влага готови миксове и подобрители. „Това е химия, която въобще не е полезна за организма, например маргаринът абсолютно не се разгражда в организма”, подчертава Димчо.

Затова използва зехтин.  „Яжте, хора, свинска мас и чисто масло и ще бъдете здрави”, съветва Димов. „Трябва да бъде с качествени материали, да няма някакви примеси, да бъде всичко в срок”, изрежда Даниела.

След като втасат, Димчо рисува готовите хлебчета.

А докато хлябът е във фурната, Димчо и Даниела разказват за семейния живот. Заедно са вече 32 години – откакто тя работела в сладкарница с баща му.  

Двамата са от Варна, но когато „демокрацията” върнала на семейството национализираната бащина фурна във Вълчи дол, решили и те да поживеят за малко там.

15 години по-късно още не са си тръгнали. Предали занаята и синовете си. Двамата често помагат във фурната.  Родителите се надяват някой ден децата да се захванат със занаята.

А на непрофесионалистите – всички, които ще приготвят у дома питка, Димови препоръчват да я направят като тяхната – с хубави яйца, прясно мляко, качествено брашно и мас.