Знаете ли, че създавате първо впечатление за няколкостотин хилядни от секундата? А знаете ли как да разбере какво мислят другите за вас? Щефан Вера е наясно с отговорите на всички тези въпроси. Той е един от най-търсените световни експерти в областта на езика на тялото. Анализира поведението на световноизвестни политически фигури, като Ангела Меркел, Владимир Путин, Доналд Тръмп.

Щефан Вера може да декодира езика, който говорят нашите тела.

„Първото впечатление се създава за милисекунди. За 250 милисекунди човешките същества решават дали една личност или едно същество е опасно, или е ресурс – дали той или тя е забавен, дали ни създава усещане за сигурност. Всичко това се случва за милисекунди”, изтъква експертът. 

Езикът на тялото не е точна наука. „Езикът на тялото са нашите чувства. Усещането за симпатия, чувството за хумор, възможността да се харесаш. От друга страна, това е усещането за компетентност, чувството за сигурност, усещането за „аз знам как стават нещата”. Но тези усещания са наши, не са точни. Това е разликата между думите и езика на тялото”, пояснява Вера. 

Снимка: iStock

Ако искате да кажете „Здравей” на някого, винаги повдигайте вежди, съветва той. По думите му очите са много важни, но трябва да внимаваме. „Няма само една част от езика на тялото или една част от тялото, която да е по-важна от всичко останало”, уточнява Щефан Вера.

Снимка: btvnovinite.bg

Един от най-лесните начини да стопим дистанцията с непознат е усмивката. Оказва се обаче, че дори с нея трябва да внимаваме.

„Представете си мъж, който идва право срещу вас, който иска да ви направи нещо лошо, а вие смятате, че усмивката е чудесна опция – това е грешно! В някои ситуации да покажеш агресия, упоритост, да покажеш „Аз искам да бъда силният тук” е много важно. Представете си, че имате деца – не може винаги да сте мили, понякога трябва да им покажете какви са правилата”, допълва експертът. 

Щефан Вера никога не работи с политици, но често е канен да прави анализи на някои от най-големите в света. 

„Много неща, които Доналд Тръмп казва, са грешни. Факт е, че са грешни, но хората, които го харесват имат толкова емоционална връзка с него, че приемат всичко. Трябва да кажем, че Доналд Тръмп в този смисъл прави това много добре – той създава връзка с неговите избиратели. Много политици не разбират това. Например, ако погледнем към Брюксел, към Европейския съюз – те не създават тази връзка с европейците. Толкова е важно да има една харизматична личност, независимо мъж или жена, на висока позиция в Брюксел, за да може например всички в Европа да си казват: „О, той или тя ще посетят нашата държава! Това е страхотно!”. Но нямаме такъв тип политици”, констатира той.

По думите му на лицето на германския канцлер Ангела Меркел не са изписани много емоции, а самата тя не се движи много. „Но това не винаги е лошо! Това показва стабилност. При извънредна ситуация ние бихме показали ето такива сигнали. Но Ангела Меркел е спокойна. Това е добре! Но лошото тук е, че тя не показва много ентусиазъм. И точно това виждаме в Германия – германците не показват ентусиазъм. Германците са богати, имат ниско ниво на безработица, почти всичко работи както трябва! Но няма ентусиазъм в тях! Това също зависи отчасти от политическия елит, защото именно там ентусиазмът липсва”, коментира Щефан Вера.

„Владимир Путин има много силен език на тялото, защото е много симетричен. Позата му винаги е много стабилна. Главата му често е леко приведена, което показва упоритост и отчасти агресия. Защо? Ако погледнем животните – те често се бият с главите си, като овцете например, мъжките си удрят главите една в друга. Владимир Путин също понякога комуникира с този тип език на тялото”, отбелязва още експертът.

А как можем бързо да разберем какво другите си мислят за нас?

Отговорът на Щефан Вера е, че никога не можем да погледнем вътре в човека. „Езикът на тялото не може да направи това. Можеш да имаш само предположение какво си мисли другият. Чрез езика на тялото този човек ни дава впечатление, ние също му даваме впечатление за себе си. Моя отговорност е тялото ми да показва емоцията, която искам да покажа”, посочва той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!