Камен Бонев е посветил живота си на красотата на подземния свят. Той е геолог, пещерняк, антарктик, изследовател и пътешественик. В предаването „Тази събота” той разказа какви тайни крие земята.

„Пътешествията са вирус и много хора са запленени от него. Такава е и нашата пещерняшка общност. Това е един фокус на активност, който остава малко извън общественото знание”, каза Камен Бонев.

Тази година се навършват 90 години от началото на организираното пещерно движение в България. На 13 март 1929 г. група българи подписват протокола за създаването на първото българско пещерно дружество.

„Днес нашата общност наброява около 500 души. Зад гърба си имаме картографирани и изследвани над 6200 пещери в България и над 50 международни експедиции по всички континенти на земята”, разказа Бонев.

Най-дългият му престой под земята е 16 дни в Снежная пещера в Абхазия. Тогава е на 24 години.

„Тя беше втора по дълбочина в света – с 1300 м денивелацията. Общата дължина на пещерата беше около 11 км, с подземни реки. Като излязох, бях отслабнал с 8 кг”, разказа още пещернякът.

„Човечеството трябва да си даде ясна сметка, че ние сме гости на природата, а не тя на нас. Трябва много сериозно да се замислим за нейното опазване, както и за живота на нашите деца и какво им оставяме. Това е единственият възможен път за оцеляване на човечеството”, на мнение е Камен Бонев.