Всеки четвърти загинал на пътя през миналата година е бил пешеходец. Това показват последните данни на полицията. Една от причините е, че шофьорите виждат твърде късно пресичащите пътното платно.

По тъмни или неосветени пътища, облечени в тъмни дрехи, пешеходците и велосипедистите често са "невидими". Статистиката показва, че хората на пътя са особено уязвими в здрач или когато видимостта е нарушена поради дим, прах или мъгла.

Снимка: btvnovinite.bg

Инициативата "Отрази светлината" цели да помогне на хората да се движат безопасно по пътищата и да намали риска от катастрофи между транспортни средства и пешеходци.

"Зимно време това нещо се случва много по-често, отколкото лятото, поради факта, че зимата заради студа и това, че времето е мокро, имаме навика да се обличаме в малко по-тъмни дрехи", отбеляза в студиото на "Тази сутрин" Райна Комбс, която е един от инициаторите на кампанията на "Отрази светлината".

Снимка: btvnovinite.bg

Това не е само българска тенденция и в другите европейски страни през зимата хората се обличат с тъмни дрехи, казва Комбс, но това е грешка, защото дори по добре осветени улици пешеходците се забелязват трудно.

По-светлите цветове като червено и жълто се виждат от разстояние до 50 метра, но е много по-добре да имаме по себе си някакъв светлоотразителен елемент, дори да е само гривна. Това увеличава видимостта на пешеходеца до 150 метра.

Снимка: btvnovinite.bg

Не трябва да има война между пешеходци и шофьори, нито да си лепим етикети и да се обвиняваме за инцидентите на пътищата, защото много често сме едновременно и пешеходци, и шофьори, а всички искаме да се приберем живи вкъщи, споделя Райна Комбс.