Научен труд на български лекар се използва за база в медицината. Той е неврохирург от "Пирогов", който дели живота си между Германия и България.

Проф. Венелин Герганов взима професията по наследство. 

„Професия на баща ми дотолкова, доколкото той беше хирург, наистина. Но аз в един момент реших, че трябва да имам малко по-различен път. Ако е хирургия, трябва да е друга хирургия. А и заради интереса ми към мозъка и неговите функции избрах неврохирургията“, споделя той в предаването „Тази събота и неделя“. Като неврохирург ежедневно се изправя в операционната със случаи като тумори в мозъка или гръбначна хирургия.

Снимка: btvnovinite.bg

„След като завърших тука, специализирах неврохирургия, работих няколко години и отидох в Германия. В един център, който може би е водещият световен център в неврохирургията и от 2006 г. съм там. И всъщност около година и половина, вече две години започнах да работя и в България. Тоест две седмици работа в Германия, две седмици работя в България“, посочва професорът.

Казва, че за него е важно да работи в България. „Цената на това нещо в личен план е най-вече това, че съм разделен от семейството си. Реално това е високата цена“, споделя той.

Снимка: btvnovinite.bg

Последният научен труд на д-р Герганов е определен като една от библиите в неврохирургията!

„Дори едно списание сега, което е орган на американския конгрес по неврохирургия, я определи като една от петте основни книги в неврохирургията, която всеки неврохирург трябва да притежава. Тоест един еталон, по който да се сравняват всички нови книги, които излизат. И естествено това е нещо много… ласкателно!“, смята проф. Венелин Герганов.

Снимка: btvnovinite.bg

А съветът на д-р Герганов, доколкото можем да се предпазим от това да му бъдем пациенти, е да не оставаме мозъкът да почива.

„Мозъкът трябва да се разглежда като един мускул. Ако искаме да оформим мускулите си, трябва да ходим на фитнес и да ги тренираме. Същото е и за мозъка. С пасивност той няма как да работи с десетилетия пълноценно“, съветва лекарят.