„Съдейки по потока на пациенти, който минава през Александровска болница, бих казал, че пандемията е контролирана. Няма го натискът, който беше по време на втората вълна“, заяви проф. Борис Богов, директор на Александровска болница.

Според него по време на втората вълна натискът е бил значително по-силен, защото медиците не са били толкова подготвени, колкото сега.

„Колегите от Александровска болница, които са ваксинирани към този момент, са повече от 50%, а около 15-17% вече преболедуваха COVID-19. Може да се каже, че сме постигнали едно стабилно състояние“, добави проф. Богов.

Той обясни, че в рамките на лечебното заведение има четири избирателни секции, а записаните пациенти са 265, като най-много желаещи да гласуват има в COVID отделението и в психиатрията.

Според Богов високата смъртност в страната се дължи на две неща. Първото е, че регистрираните с коронавирус пациенти често стигат до неблагоприятен изход от друго заболяване, но фактът, че са били положителни, директно ги изпраща в графата на починалите от COVID-19. Вторият е, че голяма част от населението на България страда от хронични заболявания.

„До края на юни ще има предостатъчно дози за всеки, който желае да се имунизира срещу COVID-19, но към днешния ден, въпреки че са разрешени „зелените коридори“, по-голямата част от хората искат да си поставят РНК ваксини, които към този момент са недостатъчни“, обясни директорът на Александровска болница.