Eксклузивно за bTV, белгийката Зара Ръдърфорд ще ни разкаже какво е да прелетиш над 5 континента за 5 месеца. Зара е едва на 19 години и е на път да подобри рекорда за най-млада жена, извършила солов полет около света. Тя даде специалното интервю, докато подготвяше полета си за България.

„Светът е красив, но това, което ми се стори интересно – светът е малък – никога не съм си представяла, че планетата е толкова малка, но е такава“, казва Зара Ръдърфорд.

Околосветското й приключение започва през август 2021 г., в родината й – Белгия. Целта й е да обиколи 52 държави и 5 континента, за да се превърне в най-младата жена, прелетяла сама над света и да вдъхнови милиони момичета по света да летят.

„Винаги съм мечтаела затова, но никога не съм си мислила, че ще се случи. Струваше ми се, че да прелетиш около света би било твърде опасно, твърде трудно и твърде скъпо. Когато завърших училище, обаче осъзнах, че може би е настъпил перфектният момент да направя нещо лудо. Беше ми трудно да дам начало на това, но започнах да си повтарям – ще го направя, ще го направя, ще прелетя нас света! Първоначално приемах тази идея само като приключение, но после осъзнах, особено и покрай медиите, че трябва да използвам това като възможност да окуража повече момичета да се занимават с авиация и СТЕМ – наука, технологии, инженерство и математика. Добре знаем, че има повече мъже, които се занимават с това. Затова исках да вдъхновя и други момичета“, казва Ръдърфорд.

Казва и кой е нейният пример:

„Пример за мен е Амелия Ерхард – тя е мислила над това да обиколи света във времена, когато не е имало прогнози за времето, не е имало GPS, не е имало сателитна комуникация. За мен това е невероятно. Това, което тя и други като нея са направили, го намирам за възхитително.“

Най-голямото вдъхновение са родителите й, които макар и да се страхуват, напълно я подкрепят във въздушното й предизвикателство.

„Аз съм щастливка да съм родена в семейство с двама родители пилоти. Израснала съм с авиацията, около самолетите. От малка летя по света. Така започна всичко. Моите родители са моето най-голямо вдъхновение. В началото, моите родители бяха тези, които ме научиха да летя. Те поставиха основите, но след това, когато навърших 15, ме записаха в училище за летци. Един от силните ми спомени е полет с моите родители над Южна Африка. Спомням си усещането. Да видиш Африка от въздуха! Толкова беше красиво!“, споделя Ръдърфорд.

Да виждаш света, по начина, по който го прави Зара, има и един минус.

„Понякога ти става доста самотно, особено, когато летиш на океан. Много ми хареса, когато летях над Тихия океан. Ти си напълно сам, обикновено няма и радио връзка. Чувстваш се толкова далеч от всичко. Но аз слушам музика, следя много подкастове, имам си неща, които ме държат заета. Тихо е понякога, няма с кого да поговориш. Трябва да държиш ума си зает за часове и да се надяваш, че времето ще е наред, че няма да се влоши. Понякога е хубаво през целия ми път, понякога се разваля на няколко пъти“, казва белгийката.

Най-дългият й полет до момента трае 8 часа от Мумбай до Дубай.

„Летях и над активен вулкан, над Исландия. Беше невероятно. Всяка страна има своя собствена красота. Много е трудно да ги сравняваш. Колумбия беше красива, Америка, Мексико. Обикновено се опитвам да избягвам планините, защото са доста високи и аз трябва да летя по-високо. Малко е рисковано. Също така, ако двигателите спрат и си над планини е доста трудно да намериш място, където да се приземиш. Заради лошо време бях заседнала в Аляска за месец, и в Русия за месец. Имах няколко пъти, когато се отклоних. В Индонезия се отклоних, заради буря и не можах да достигна целта си. В Калифорния ми се наложи същото заради горските пожари. Това беше трудно, защото не можех да видя нищо. Усещах пушека, но не можех да мръдна“, обясни Зара.

Зара лети с Shark UL, смятан за най-бързия ултра лек самолет в света. Казва, че е важно да се разбират, спазва правилата му и се старае да го прави щастлив, така, както той нея. Сдобива се с него, след като убеждава производителите му в Словакия да подкрепят приключението й.

„Чудесен е. Много малък, но ми харесва. Има второ място зад мен и допълнителен резервоар за гориво. Има парашут, така, че ако нещо се обърка, винаги имам план Б. Има място, където да си сложа багажа за пътуването“, казва още Зара.

Един от спонсорите на Зара е Ричърд Брансън, но основният човек, който подкрепя мечтата и мисията й е българинът Димитър Димитров.

„Димитър се свърза с мен, когато е разбрал за това, което правя. Той беше заинтересуван от това да ме спонсорира. Бях много щастлива. През цялото време той е и изключително подкрепящ. Вече съм била в България, на ски в Банско, така, че знам малко за страната. Моят основен спонсор е от България и без него аз нямаше да съм тук, където съм днес. Ще се видя с него в София, за да му благодаря лично“, казва Зара.

Обиколката й над света я променя.

„Мисля се, че сега оценявам повече малките неща. Осъзнах, че животът е много крехко нещо. Не мислете за мнението на другите. Правете това, което ви се прави. Последвайте страстта си. Ако сте жена и искате да се занимавате с авиация, отстоявайте това. И не спирайте, защото ще имате страхотни преживявания. Струва си на 100%“, споделя белгийката.

Ако Зара завърши успешно своето пътуване, тя ще подобри 3 рекорда на Гинес. Ще стане най-младата жена, извършила самостоятелен околосветски полет; ще намали разликата между половете с 12 години и ще е първата жена, която ще обиколи света с малък лек самолет.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!