В специално интервю за „Тази събота“ китайският посланик в България Дън Сяодзюн заяви, че Пекин не може да се ангажира, че ще се откаже от използването на военна сила в случай, че САЩ продължат да насърчават идеята за независим Тайван.

Като знак за такива действия беше разчетено посещението в Тайпе на председателя на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси този месец. 

От установяването на дипломатическите ни отношения България винаги се е придържала към принципа за Единен Китай, каза Дън Сяодзюн пред bTV и добави: „Убедени сме, че българската страна може да различи правилното от грешното“.

Цялото интервю на Гергана Венкова с китайския посланик в България Дън Сяодзюн:

– Какъв знак за Китай беше посещението на Нанси Пелоси в Тайван?

– Пелоси е фигура № 3 в правителството на САЩ. Тя се качи на американски военен самолет и направи високопоставено "официално посещение в Тайван", както тя твърдеше, и получи прием на високо ниво от органите на тайванската Демократична прогресивна партия, която включва стремежа към "независимост на Тайван" в партийната си програма. Това действие противоречи с декларацията на САЩ да не развива официални отношения с Тайван и е изключително безотговорна политическа провокация. САЩ продължават да твърдят, че "политиката на един Китай не се е променила", но казват едно, а правят друго. През последната година и половина пет пъти са продали модерни оръжия на Тайван. Сега посещението на Пелоси в Тайван изпрати и силен сигнал към сепаратистките сили в Тайван, че САЩ са на тяхна страна, правейки напрегнатата ситуация в Тайванския проток още по-сложна, опасна и непредсказуема.

– Каква е вероятността да се стигне до военен конфликт в Тайван?

– Ескалацията на напрежението в Тайванския проток е изцяло по вина на САЩ и Тайван. Бъдещата тенденция за развитието на ситуацията в Тайванския проток зависи изцяло от това какво ще направят САЩ и сепаратистките сили в Тайван. Ще работим с най-голяма искреност и ще положим максимални усилия за постигане на мирно обединение. Обаче, не се ангажираме да се откажем от използването на сила и си запазваме възможността да предприемем всички необходими мерки. Това се прави, за да се предпазим от външна намеса и всякакви сепаратистки дейности, а в никакъв случай не е насочено срещу нашите сънародници в Тайван. С една дума, употребата на сила ще бъде крайна мярка, предприета при непреодолими обстоятелства.

Каква е целта на военните учения на китайската армия толкова близо до Тайван?

– Тайван е неразделна част от територията на Китай. Военните учения на китайската армия във водите близо до китайския остров Тайван са необходими и законни мерки за защита на суверенитета и териториалната цялост на страната. Целта е да предупредят провокаторите, да накажат сепаратистите и да дадат сериозно възпиращо средство на сговора между САЩ и Тайван. Съответните военни учения са открити, прозрачни и професионални и са в съответствие с правото на Китай, международното право и международната практика.

– На какъв етап са двустранните отношения между Пекин и Вашингтон?

– Отношенията между Китай и САЩ са едни от най-важните двустранни отношения в света. Историята и реалността показват, че сътрудничеството е от полза и за двете страни, а конфронтацията ще навреди и на двете. Въпреки това, в определен период от време властите на САЩ едностранно провокират инциденти и предприемат поредица от грешни действия и изявления, които вредят на интересите на Китай, намесват се във вътрешните работи на Китай и подкопават китайско-американските отношения, като например започването на търговската война, политизирането на въпроса за произхода на коронавируса, изфабрикуването на лъжи за Синдзян, използването на "тайванската карта" и други. Това постави китайско-американските отношения в много трудно положение. Трябва да се подчертае, че въпросът за Тайван е един от малкото въпроси, който може да доведе до конфликт между двете страни и трябва да се разглежда и разреши по изключително предпазлив и отговорен начин. Днешните китайско-американски отношения са на кръстопът.

– Експерти виждат паралели между началото на конфликта между Русия и Украйна с този между Китай и Тайван. Вие виждате ли такива прилики?

– Бих искал да подчертая, че тайванският въпрос е изцяло вътрешна работа на Китай и по своята същност е напълно различен от този за Украйна. В момента някои държави изискват зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, обаче не зачитат суверенитета и териториалната цялост на Китай и прекрачват червената линия на Китай по въпроса за Тайван, а това си е чист двоен стандарт!

Тревожите ли се, че заради действията си може да търпите санкции от западните страни и дори от България като член на ЕС?

– Казах, че Китай не се ангажира да се откаже от използването на сила, но това е крайна мярка при непреодолими обстоятелства. Тайванският въпрос е чисто вътрешно дело на Китай и никоя друга държава няма право да бъде съдник по въпроса. САЩ се опитват да се преструват от "създател на кризата" в  „пазител на мира", а страните от Г-7 се опитват да прехвърлят отговорността за ескалацията на напрежението в Тайванския проток върху Китай, за да излъжат и подведат международната общност, но те са преценили погрешно общественото мнение. Генералният секретар на ООН и повече от 170 държави, както и множество международни организации се обявиха за справедливост и подкрепят легитимната позиция на Китай за придържането към принципа за един Китай. От установяването на дипломатически отношения между Китай и България, българската страна твърдо се придържа към принципа за един Китай, което високо оценяваме. Убедени сме, че българската страна може да различи правилното от грешното, ще направи справедлива преценка и няма да направи нищо, което да навреди на приятелските отношения между двете страни.

На какъв етап е сътрудничеството в търговски и икономически план с България? Промени ли се то с оглед на политическата обстановка в България през последната година китайско-българските отношения винаги са хубави?

– Въпреки неблагоприятните фактори, като COVID-19, сътрудничеството в търговски и икономически план между Китай и България продължи да напредва. България се превърна във втория по големина селскостопански търговски партньор на Китай от Централна и Източна Европа и десетия по големина такъв партньор от ЕС. Резултатите от сътрудничеството в областта на възобновяемата енергия, комуникационните технологии, автомобилостроенето, финансите и други са все по-видими. Както и да се променя вътрешната и външната политическа обстановка, целта на печелившото сътрудничество между Китай и България няма да се промени. Китай ще продължи да насърчава все повече предприятия да инвестират в България и се надява, че българското правителство ще продължи да им осигурява отворена, справедлива и недискриминационна бизнес среда. Нека да работим заедно за издигането на китайско-българското икономическо и търговско сътрудничество на ново по-високо ниво в епохата след епидемията.

– Каква е оценката ви за отношенията на Китай с Русия?

– Русия увеличи доставките на газ и горива за Китай. Може ли да се говори за цялостно икономическо сътрудничество между двете страни Китай и Русия са най-големите си съседи и всеобхватни стратегически партньори за координация. Под стратегическото ръководство на двамата държавни глави китайско-руските отношения продължават да се развиват на високо ниво. Отношенията имат своята собствена стойност, които не са съюз и не са насочени срещу трети страни, още повече не подлежат на намеса и провокации от трети страни. Търговско-икономическото сътрудничество е важна част от отношенията. Изправени пред множество изпитания, като епидемията от коронавирус, глобалния икономически спад и сътресенията на международните пазари, китайско-руското сътрудничество показа силна устойчивост. През 2021 г. бе отбелязан рекордният обем на търговията между Китай и Русия от над 140 млрд. щатски долара. Ще продължим нормалното търговско сътрудничество в духа на взаимно уважение, равенство и взаимна изгода.