Наближават местни избори, а междувременно беше изострен тонът между двете големи политически сили. Лидерът на ГЕРБ дори заяви, че е готов да изтегли подкрепата си от властта.

Тези детайли оформиха политическия тон в началото на парламентарния сезон. Властимащите се сблъскаха и с предизвикателства около щетите след пороя по Южното Черноморие и войната по пътищата.

Темите коментираха в предаването „Тази събота и неделя“ социолозите Геновева Петрова от „Алфа Рисърч“ и Добромир Живков от „Маркет ЛИНКС“.

„За проблеми като войната по пътищата трябва да се подхожда системно – целенасочени и последователни усилия за постигане на целите, които биха направили нещата по-добри в очите на хората. Системни усилия не виждаме. Виждаме реакции на събития“, посочи Геновева Петрова.

„Не очаквам да спрат да прехвърчат искри между управляващите. Видяхме през лятото управленската програма на правителството, но формата за взаимодействие между партньорите е спонтанна, нямат коалиционно споразумение. До местните избори не очаквам да има „разглобяване на сглобката“. След местните избори ще можем да коментираме как ще се развият отношенията между тях“, добави социологът от „Алфа Рисърч“.

„В много по-голяма част от общините можем да очакваме балотажи. С малки изключения ще има спечелени кметски мандати на първи тур. Ще има фрагментирани общински съвети и необходимост от съставяне на мнозинства“, обясни Геновева Петрова.

„Проблемите не са в следствие на управлението през последните три месеца, а се наслояват в обществото през годините. Те са свързани с тежка институционална недостатъчност. Все пак това е тест за властта. Видяхме опитите за превенция по пътищата. Този политически сезон не очакваме да бъде гладък. Има несигурност какво предстои, какви ще бъдат отношенията между играчите  и местните избори“, коментира Добромир Живков.

„Ние се фиксираме върху местните избори, но коалицията ще окаже влияние върху кампанията. Тя няма да бъде толкова изострена. Няма да има гръмогласно празнуване на победителите. Вероятно ще има преразпределение на местата в големите градове. Вероятно ГЕРБ ще загуби в част от големите градове. Знаем, че все още не са обявени кандидатите на много места. В общи линии сценарият е, че ще има разместване в някои от големите градове, но въпросът е каква ще е реакцията от ГЕРБ-СДС. Мисля, че ПП-ДБ ще работят за запазване на коалиционния формат. ГЕРБ защитава интересите си през медийни скандали и забележки, които се решават не в установен формат“, допълни той.