Снежина Петрова е една от най-големите актриси в България въобще, която не спира да доказва това вече толкова години, опитвайки всякакви форми и формати на актьорско изкуство.

Тя никога не си позволява да се оплаква, да натрапва, да претендира, да се сърди на публиката, на критиката, на вселената. Снежина Петрова е и майка, и учител и на 16 ти януари ще отбележи на сцената своят 50-годишен юбилей.

„Не разбрах кога минаха, особено последните 15 (години). Може би покрай децата времето много се забързва. Животът е много интензивен, сякаш живееш не само собствения си, но и техния“, сподели актрисата в „Тази събота“.

Снимка: btvnovinite.bg

Снежина Петрова казва, че не прави специална равносметка за годишнината си, но се оказва, че тя е ежедневна. Установила го е, защото е подготвила специален подарък за своите колеги, преминавайки през 40 пиеси, в които е играла, за да открие специалните моменти, които да им дари.

„Дадох си сметка какво изумително нещо е актьорското призвание. Ние сме като съкровищници за текстове, които трябва да помним“, споделя Снежина Петрова.

Като малка тя обаче не е искала да става актриса, но е имала нужда от трибуна, мислела е, че пътят ѝ е да стане учителка, но установява, че нейната трибуна е сцената.

„Има някои моменти в живота, които не зависят от нашата воля“, констатира Снежина Петрова.

Нейни учители Маргарита Младенова и Иван Добчев я карат да осъзнае, че нейното призвание е актьорството.

„Театърът е форма на живот, а не професия“, категорична е Снежина Петрова.

Затова не е чудно, че е решила да ознаменува своя юбилей със специален спектакъл.

Празникът е форма на прераждане заради енергията, която събира, смята актрисата.

В представлението ѝ „Медея“ са участвали и двамата ѝ синове.

Снимка: btvnovinite.bg

„Правенето на изкуство с деца е нещо прекрасно“, казва Снежина Петрова.

В подготовката за пиесата ѝ в Пловдив взимат участие 75 деца между 8 и 13 години, от които 20 участват в представленията. Много от децата са били от ромския квартал „Столипиново“.

На представлението в София ще участват 20 деца от столичните квартали „Филиповци“ и „Факултета“.

„Те са като перла в спектакъла. Откриват го и го закриват“, разкрива актрисата.

Представлението на „Медея“, с което Снежина Петрова ще ознаменува своя 50 рожден ден, ще се състои на 16 януари в „Театър Азарян“.