Високопланинските обекти не са само търговски, те имат и социална функция – да спасяват човешки животи. Това не е местната бакалия, която да затвори в 5. По този начин журналистът Димитър Кенаров коментира в студиото на „Тази събота” случая с неговия приятел Кирил Радев, когото стопанисващите заслона на Черни връх не искаха да пуснат навръх Нова година въпреки опасенията, че планинският бегач е с хипотермия.

Радев подчерта, че няколко пъти в седмиците преди 31 декември се е качвал на една и съща височина с по-леко облекло и е минавал по сходни маршрути. Затова и бил в „добра спортна форма”, когато от центъра на София стигнал до Черни връх за 3 часа и 20 минути. Имал още екипировка в раницата си.

„Когато е спряло движението, много бързо е настъпило охлаждането”, отбеляза Кенаров. По думите му когато настигнали Кирил той вече не можел да държи нищо в ръцете си, а полярен изследовател в групата бил категоричен – бегачът е с признаци на хипотермия. Веднага го облекли с допълнителни дрехи и го завили в спасително фолио.

Когато обаче опитали да го вкарат в заслона получили следния отговор от жена на вратата: „Ходете да бедствате някъде другаде – бедствайте на Самара (друг заслон на Витоша – б.р.) (…) Представете си, че тук няма никой!”.

Мирослав Дачев от Българския туристически съюз подчерта, че това поведение е напълно неприемливо: „Съгласно правилника на БТС, високопланинските обекти и отдалечените хижи трябва да оказват денонощна помощ на туристите в планината”.

Именно заради това неговото становище е, че договора с наемателя Чавдар Евтимов трябва да бъде прекратен. Евтимов искал това да стане веднага, но молбата на туристическия съюз е да продължи да стопанисва заслона за още месец, докато се намери заместник: „Ако остане заключен обектът, ще има много бедстващи”.

Снимка: bTV

Случаят от Нова година бил разрешен след намесата на планинските спасители. Милен Братанов от ПСС посочи, че когато стигнал при Кирил, той вече бил в добро състояние и без опасност за живота. Спасителят обаче подчерта: „Какво щеше да се случи, ако под Голи връх си беше навехнал крака – там няма обхват, няма хора? За мен зимната планина е изключително сериозно нещо и човек не бива да я подценява”.

Кирил беше категоричен, че е научил много от случилото се и ще използва опита при следващите свои качвания, за да не попада отново в подобни ситуации.