След края на грипната ваканция учениците се върнаха в клас, но според лекарите все още епидемичната обстановка остава усложнена. Министерство на здравеопазването дори спусна инструкции как да се предпазим от вирусите.

Най-важното условие си остава личната хигиена, а най-елементарното е  честото миене на ръце. Спазват ли се министерските инструкции в училищата в Хасково, провери екип на bTV.

Проверката ни започва от основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в село Конуш, където в началото на годината бяха регистрирани няколко случая на заболели от хепатит деца.

Снимка: btvnovinite.bg

По предписание на здравните власти преди ваканцията  училището е дезинфекцирано. Сега обаче в тоалетните няма дори течен сапун.

Снимка: btvnovinite.bg

Директорът на училище "Св. Св. Кирил и Методий" Марияна Узунова казва, че сапун в момента липсва, но по принцип има. В такива условия  хигиена спазват само децата, които си носят сапун от къщи.

Пропускът на училището обаче дори не може да бъде санкциониран от здравните власти, защото миенето на ръце дори не присъства като условие в наредбите

Снимка: btvnovinite.bg

"Допълнително предписание ние не правим. Това е елементарно, което всеки от нас трябва да го спазва“, казва д-р Снежана Иванова от РЗИ-Хасково.

В средно училище "Отец Паисий" в Хасково сапун има дори на чешмичката в коридора, но родителите също купуват препарати

Снимка: btvnovinite.bg
"Родителите купуват непрекъснато сапуни, течни - за момичета, за момчета, салфетки имаме, въобще всички тоалетни принадлежности, които са необходими“, разказва Росица Сребрева, учител в СУ "Отец Паисий".

Снимка: btvnovinite.bg

В условия на епидемия, училищата не раздават  дезинфектанти, нито маски на децата. Затова началната учителка Катя Петкова от училището в село Войводово купува предпазни средства и за себе си, и за децата.

Снимка: btvnovinite.bg

"Просто като превантивна мярка, защото и ние се разболяваме от тях“, обяснява Петкова.

Снимка: btvnovinite.bg

"Някъде може да е въпрос на финанси, но това е недопустимо, просто“, категоричен е д-р Димитър Тонев от РЗИ-Хасково.

Под контрола на здравните власти е чистотата в сградата, дезинфекцията на всички повърхности и проветряването на стаите. Личната хигиена на учениците  зависи от бюджета на училището и  на родителите .

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!