Шест месеца след ампутацията на двамата му крака войникът Артем Мороз от 206-и батальон на Киев успя да тича на Бостънския маратон и да се гмурка.

Войната заварва Артем Мороз и семейството му в Киев. И веднага, както мнозина мъже, доброволно тръгва да защитава родината си. Попада под обстрел край Николаев, Херсонска област.

„Прелетя вражеска мина. Трима от побратимите ми загинаха на място. Започнах да търся помощ, а нашите минохвъргачи отговориха. Измъкнаха ни под обстрел. Не знаех дали ще оцелея. Най-много се страхувах да не загубя съзнание, защото ако загубя съзнание, момчетата лесно могат да си помислят, че съм умрял и да спрат да помагат. В Николаев ми направиха ампутации“, каза Артем.

Още докато е в болницата, лекарят на Артем му обещава, че след половин година ще бяга. И така войникът започва да мечтае за Бостънския маратон. Шест месеца по-късно именно в американския град на Артем са поставени и специални протези.

След инцидента Артем открива още едно ново хоби - танците. А когато танците спрат, Артем се потапя в екстремния свят на гмуркането и дълбоките води.

„Професионалното гмуркане за мен беше на ръба на фантастиката. Обади ми се  колега, който ми сподели че гмуркането, плуването и топлата вода помагат при облекчението на болките. За съжаление, това е проблем, който все още ме преследва. И гмуркането много изглажда и премахва болката, помага за съня и намалява нивото на напрежение“, обясни той.