Производители на грозде сигнализират за слаба реколта и ниско качество у нас тази година. Такава е ситуацията с лозовите масиви на Иван Щипков в пловдивското село Житница. Според него ни очакват по-скъпо вино и ракия.

„Сравнително трудна година с гроздето и за страната, и за нас. Климатичните условия през пролетта до края на юни бяха доста критични за опазването на реколтата. Засушаването от юли до днес допринесе за лошото качество на гроздето. Ако стопаните не са направили поливки, не виждам как могат да получат качество и количество“, казва Иван Щипков, производител на грозде. 

Заради поставянето на капково напояване Иван Щипков е успял да опази реколтата си.

Снимка: bTV

Той очаква да набере по-малко грозде тази година, а цената му да бъде по-висока.

„Към момента цените са по-добри в сравнение с миналата година, надявам се да се запази тази тенденция и в бъдеще. Сорт „Каберне Совиньон“ беше около 80 стотинки за килограм. Тази година тенденцията да продаваме този сорт е около 1-1,20 лв. Препарати, торове, заплати също се вдигнаха и това допринася за високата цена на гроздето“, обясни Иван Щипков. 

Поскъпването ще има и при бялото грозде на Иван. Миналата година то е било около 1,20 лв за килограм, а тази се очаква да се продава за 1,40-1,50 лв. за килограм. Въпреки това, според него има търсене и интерес.

Винопроизводителят предупреди, че ако не се вдигне субсидията за отглеждане на грозде, както многократно са искали колегите му, много от стопаните ще изкоренят насажденията си.