„Прайдът беше исторически. Мина отвъд всичките ни мечти”, каза Симеон Василев, един от съорганизаторите на събитието в подкрепа на ЛГТБИ хората у нас, в студиото на „Тази неделя”.

Тази събота за 12 път се проведе София Прайд. Парадът се състоя под мотото „Не давай власт на омразата!". Шествието премина спокойно и без никакви провокации. Паралелно, също спокойно, премина и контрашествие под мотото „Поход на семействата".

„Участваха близо 7000 души, което е двойно повече от миналата година, а на контрапоходите - 50, на шествието в подкрепа на семейството може би 100. Прайдът заяви ясно, че това е, което българското общество желае. Не трябва да слушаме определени политически партии, които  казват, че обществото не ни иска и че не сме желани”, смята Василев.

Според него ЛГТБИ общността е приета в българското общество, но няма политическа подкрепа, въпреки че през тези 12 години „имаме промени в нагласите”, които са видни.

„Ние сме за семейството, а не срещу него. Ние също искаме да имаме семейство”, отбеляза Симеон Василев, като добави, че макар Конституцията да определя брака само между мъж и жена за легитимен, има и други варианти, чрез които тези партньорства да бъдат узаконени.

„Вече 13 години съм с партньора ми, но нямам право да го посетя в болницата, ако му се случи нещо, нито да го наследя, не можем да изтеглим и заедно кредит”, разказа Василев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!