В Швеция също звучи българска музика. Хор „Перуника”, основан от музиканта Михаил Делчев, пее българки народни песни. Магията на нашия фолклор печели нови почитатели сред скандинавците.

Песента „Дилмано Дилберо” се изпълнява от 20 вокалистки от Стокхолм. Те са хор „Перуника”, обединени от любовта към традиционния български фолклор. Основател и ръководител на вокалния ансамбъл е Михаил Делчев, който работи в Дания и Швеция.

„Основахме го преди 4 години и 1 месец. Огромно желание и интерес има към българския фолклор”, разказва той.

Шведските хористки от ансамбъл „Перуника” гостуват за трети път в България. На 1 ноември те представиха някои от най-красивите народни песни в Първо студио на Националното радио.

„Аз изпълнявах традиционна шведска църковна музика. Преди няколко години научих, че в Стокхолм се търсят хористи, които да пеят български фолклор. Тогава си спомних, че съм чувала за прочутия ансамбъл „Мистерията на българските гласове”, и си казах: „Обожавам тази музика, трябва да се занимавам с това!”, споделя Корин Теттерис – вокалист в хора.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки трудната ритмика и специфичните мелодии, всяка певица от хор „Перуника” е влюбена в нашата фолклорна музика. Интересуват се от точния превод на всяка дума и се стремят да пеят без шведски акцент.

„Хубавото и интересното е, че Швеция е една пееща страна, така че за тях хоровото изкуство не е непозната материя. Напротив, те пеят от съвсем, съвсем малки в училище”, обяснява още Михаил Делчев.

„Аз имам по-нисък глас, а шведската фолк музика се изпълнява от по-високи гласове, почти фалцет. Това не е моя стил, аз предпочитам да пея с пълни гърди, както се изпълнява българския фолклор. И в хор "Перуника" се почувствах на мястото си, мога да използвам целия диапазон на гласа си”,казва и друг вокалист – Юсефин Яноксон.

Снимка: btvnovinite.bg

„За нас е така, ежедневие, че така се пее, но за тях смесицата от това, което е надживяло времето, което е едногласна мелодия, пречупено през погледа на съвременни композитори е нещо невероятно като съчетание на съвременност и минало. И точно това ги е привличало неудържимо много”, посочва още диригентът Михаил Делчев.

Хор „Перуника” е посланик на нашия фолклор по целия свят. След срещите си с българската публика, певиците се завръщат за концерт в Стокхолм на 17 ноември.