Преди 7 години, един италианец се влюбва от пръв поглед в една българка. Създават семейство, а плод на любовта им са Антонио и Елена.  От тази любов се ражда още нещо – пет истории за смелостта, благодарността, приятелството, решителността и любовта към ближния. Книгата „Шепа случки за доброто”.

Анна Коласанте един ден забелязала, че мъжът й Енио си говори много дълго с малкия Антонио. Разказвал му приказка. „После го попитах: "Ти какви приказки разказваше толкова дълго?". И той каза: "А, не знам. Антонио ми посочваше някакви неща по земята и ме караше да разказвам приказка за това и онова. И аз си ги измислих". И по пътя за вкъщи те ми ги разказаха и на мен страшно много ми харесаха”, разказва тя.

Снимка: bTV

Анна и Енио превръщат разказаните приказки в коледен подарък за децата си. Един приятелски съвет обаче ги кара да се замислят дали да не издадат приказките в детска книжка.

„Бяхме малко изплашени, защото даваме част от себе си. Това все пак са личните разговори между мен и Антонио. Това е като да създаваш изкуство говорейки. Много е хубаво”, споделя Енио.

Снимка: bTV

Наричат книгата "Шепа случки за доброто".  „Урокът е лесен – винаги е за доброто и лошото. Но всъщност можеш да видиш доброто и лошото от много гледни точки. Защото не винаги е лесно да разбереш кое е лошо и кое – не. Всички знаят, че този, който побеждава е добрият. Този, които се държи добре и действа от сърце”, обяснява Енио.

Анна допълва: „Те всъщност децата всичко си знаят. То си е в тях, те си го носят. Може просто да им се обърне внимание на това, което е по-стойностно. И на това, което действително е по-важно. Защото днешният свят е малко илюзорен, малко неистински. А пък истинското щастие е в нещата, които са ти близки до сърцето”.

Снимка: bTV

А книгите са близки до сърцето на това интернационално семейство от години. Учат децата си на любов към тях и вярват, че четенето на приказки не трябва да е само техен детски спомен. Вместо играчки им купуват книжки.

Снимка: bTV

Дали "Шепа случки за доброто" ще има успех - не знаят. Правят всичко само заради усмивките на децата си.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!