Лилия Чорбанова е родена без матка. До скоро това беше присъда да не можеш никога да създадеш живот. Преди две седмици, обаче, депутатите дадоха зелена светлина на т.нар. кръстосано донорство и възможността за присаждане на матка. 

Жената разказа, че тази промяна е огромна победа за всички от нежния пол, които са в нейната ситуация. Тя сподели, че се живее трудно с подобна диагноза, но с помощта на близки и семейство – трудностите се преодоляват. 

„Избира се трудно между това да живееш или да имаш дете, но с това, че вече се допуска трансплантация – много семейства биха предприели по-радикална стъпка, за да съхранят живота“, разказа Лилия.

Онкогинекологът и хирург д-р Ваня Атанасова уточни, че няма статистика колко жени живеят с този проблем. Медикът заяви, че е изключително трудно на такива жени да се съобщи новината, че не могат да износят дете. 

„Присаждането на матка е една много сложна интервенция, при която е необходимо да има екип от широк кръг специалисти. У нас имаме както материалната база, така и човешкия ресурс за подобна операция“, каза д-р Атанасова. 

Донори могат да бъдат само жени, които са завършили своите репродуктивни планове, нямат повече от едно раждане със секцио, във възраст до 4 години след менопаузата – оптималният вариант е между 30 и 40 г.