„Цената от 5 лв. за литър олио не е спекула. Госпожа Нинова разбрах, че се е срещнала с асоциацията на колегите от маслопроизводителите и се е убедила сама, че производствената цена не е 2 лв., както някой явно я беше заблудил, а тъй като слънчогледът, царевицата и другите култури са борсови стоки, в момента, в който има световен недостиг, те скочиха с повече от 40% тяхната себестойност на пазара“, каза директорът на Сдружение „Храни и напитки – България“ Яна Иванова в „Тази събота“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не прави чест на нашите политици да прехвърлят цялата отговорност върху производителите. Нашата индустрия положи огромни усилия и ние сме една от малкото държави, които и при предишната криза нямаха празни рафтове", каза Иванова.

По думите ѝ цената от 1,99 евро за литър олио, които плащат потребителите в Германия е за „най-ниския клас“, а предлаганото в България олио, предвид че страната ни е производител, а не вносител като Федералната република, е по-качествено и има по-скъп клас.

Яна Иванова е категорична, че причината за по-ниските цени в Германия е по-ниското ДДС върху храните. Според нея ако такава диференцирана ставка за храни се въведе и в България, това ще изсветли онези 30% от бранша, които са в сивия сектор, защото ще им е по-изгодно да плащат данъци, отколкото да ги укриват.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!