Португалската поп и сул изпълнителка Сара Тавареш отново гостува в България. Тя става любима на публиката по цял свят с песента „One Love”.

Корените й се намират на запад от бреговете на Африка сред водите на Атлантическия океан. Семейството й е от Кабо Верде - страна по-малка от размерите на Община Ловеч в България.

Снимка: btvnovinite.bg

До 15-годишна Сара Тавареш не е виждала баба си и дядо си, а днес културата и живота по тези далечни земи са я превърнали в един от най-обичаните поп-соул изпълнители в целия свят.

„Кабо Верде има 10 острова. Родителите ми са от два различни. Запознали са се в Португалия. Аз и брат ми сме родени в Португалия, но имам и други братя и сестри, които са по островите. Късметлийка съм, защото съм певица и това ми дава възможност да пътувам много. Откакто пея имам възможността да отида там, да науча езика, да опозная историята и културата. Да се запозная с баба ми и дядо ми, чичовците ми. Да се потопя в техните музиканти и да пренеса по света от музика там”, разказва Сара Тавареш.

Снимка: btvnovinite.bg

Тя пее от 9-годишна, но всъщност дълго време си мечтаела професионално да се занимава с футбол. Освен ритането си спомня добре и моментите на първите си музикални изяви - вкъщи с дезодорант пред огледалото.

Слушайки радиото научава английски език и се запознава с различните стилове в музиката. Така се влюбва в госпела, който е много популярен тогава в САЩ.

„Започнах да проучвам къде има такива църкви, защото само там можеше да се чуе такава музика. Започнах да ги посещавам. Там намерих приятели, на които им харесваше да свирят на китара, на ударни инструменти и да пеят. Започнахме да се събираме и да правим музика заедно. Тогава се появи едно състезание по телевизията. Явих се и го спечелих. След това дойде и "Евровизия", участвах и там. Започнах да се свързвам с различни хора в музиката. Подписах и договор”, разказва още певицата.

Снимка: btvnovinite.bg

Така след 1994 г. кариерата й започва да се развива с пълна сила. Започва работа с най-големите звукозаписни компании и получава номинация за "Грами Латино" за най-добър бразилски фолк албум.

Това обаче не е достатъчно за нея. Тя чувства, че музиката й трябва да носи смисъл и да разказва история.

„Чрез музиката си исках да заявя своята национална идентичност и да покажа, че се гордея с нея. Пример за мен бяха бразилците. Бях впечатлена от това как те се гордеят със своя произход. Започнах да си мисля, че и аз като едно африканско дете в Европа трябва да се гордея, точно като тях. Започнах да изучавам езика криоло и се оказа, че това е един много красив език”, споделя Сара Тавареш.

Снимка: btvnovinite.bg

Ражда се й първият й хит – „One Love”, който я извежда на до върха на световните музикални класации.

„Написах тази песен много отдавна. Исках да имам песен, която да съчетава моя етнос и това, че съм артист, израснал в Лисабон. Трябваше да се получи като нещо, което да ни обедини заедно всички ни - да приемаме всички цветове, всички хора. По нов начин да изпратя посланието на Боб Марли от  неговата песен „One Love”, казва певицата.

За момент от своя живот тя е постоянно на път, няма време за близките и приятелите, няма си и любим. През 2010 г. съдбата сякаш я изправя пред изпитание, за да преосмисли живота си.

Снимка: btvnovinite.bg

„Имах тумор на мозъка, който бе в зоната, която контролира моята реч. Имах дълго лечение и тогава спрях да пея. Започнах да живея, започнах истински да живея личния си живот. Да съм повече около семейството си, да помирисвам цветята, да се наслаждавам на Португалия, на музиката, на храната. Мисля, че нормалният начин на живот ме излекува”, споделя Сара Тавареш.

Сара е на 41 г., а изглежда като на 20. Има шест албума зад гърба си, но днес музиката, която прави, не е водена от стремежа й за световен успех, а само от любовта й.