Коли като от американските филми - тунинговани с всякакви рисунки. Това можете да откриете в гаража на Йоан Тодоров. Манията му вече е запалила много хора, които също като него искат да имат уникални автомобили.

Вече повече от 10 години Йоан Тодоров преобразява автомобили в произведения на изкуството. Неговата страст се отключва още когато е дете.

„Интересът ми към рисуването дойде, когато бях на 10 години. Танцувах в ансамбъл за народни танци и бяхме на фестивал в Германия. Там за първи път видях нарисуван автомобил. Пред много красива къща с много цветя. И автомобилът стоеше там паркиран сякаш заради мен“, разкрива Йоан.

Снимка: btvnovinite.bg

„В момента, в който видях този автомобил, разбрах, че това е моето нещо и това е нещо, което искам да правя в живота си. Да правя автомобили, които, който ги погледне, да почувства това, което аз почувствах тогава“, споделя художникът. 

Няколко години по-късно мечтата му се сбъдва. Когато навършва 18 години, първата му кола се оказва и първото му платно.

„Това си беше моят личен автомобил. На него нарисувах един бял тигър, като този отзад на камиона, който излиза от джунглата. Харесах си го от едно списание. Самата снимка много ми хареса и исках това да бъде на колата ми, понеже колата беше зелена и си отиваше с растения, дървета“, спомня си той.

Йоан е самоук художник. Завършил е математическа гимназия, а след това се отдава единствено на страстта си.

„Не ме вълнуваха определени дипломи, защото няма кой да ми даде диплома за рисуване на автомобили“, казва Йоан и разкрива, че го търсят постоянно, за да разкрасява чуждите коли.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки че тази работа по принцип е шаблонна, Йоан не използва шаблони. Всички рисунки се появяват на автомобилите благодарение на точната му ръка и богатото му въображение. При него идват различни хора със своите идеи как тяхната идентичност да е видима и върху автомобила им.

Снимка: btvnovinite.bg

Така един от най-любимите изпълнители днес и водещ на „Гласът на България“- Павел, също му се е доверил. Йоан изобразява на капака на колата му любимият комисков герой на музиканта – Батман.

Снимка: btvnovinite.bg

И други артисти също са търсили уменията на Йоан.

„Един от най-интересните ми проекти е колата на цирк „Балкански“. Ники Балкански искаше да му нарисувам капака и ми донесе логото на цирка. Аз го изненадах и му нарисувах цялата кола. И това е автомобилът, който ми донесе най-много впечатления, добри“, разказва художникът.

А сред най-любимите му проекти са върху най-трудните за рисуване коли – камионите.

„Трябва да се изшлайфа всяко ръбче. Никъде да няма останал лъскав лак, защото боята върху нематиран детайл не държи. Трябва да има къде да се захване. И този камион има милиони детайли, които трябва да ги обиколиш. Всяко ръбче. Всяка формичка. Никъде не трябва да остава лъскаво“, обяснява Йоан.

Снимка: btvnovinite.bg

Сред клиентите на художника има и много жени.

„Трудното е самата подготовка за рисуване. Не е просто да хванеш колата и да я нарисуваш отгоре. Трябва да знаеш технологията на боите и да можеш първо да боядисваш автомобили, защото това нещо се шлайфа, облепва се. Същото е като боядисване, но после се рисува, след което са лакира и това е сложното. Един капак го боядисваш за 15 минути, след като го подготвиш, докато рисуването отнема две, три, четири дни“, разказва Йоан.

„Боите са си обикновени автомобилни бои за рисуване, акрилни бази. С тези бои, с които рисувам, с тях се боядисват автомобилите. Ако не го направиш качествено. Да се подготви камионът, както трябва за боя, това нещо би се олюпило дори след месец“, казва художникът.

А най-важното в това изкуството е, че отразява душата ти. Всяка рисунка е много значима за шофьора.